torsdag 22 februari 2024

inloggad som

Skånska life science-konsulter bildar branschförening

En nationell branschorganisation för medicintekniska konsulter har initierats av primärt skånska aktörer. Huvudsyftet är att agera motpart till Läkemedelsverket.

— Arbetsnamnet är Branschorganisationen Medea för konsulter inom medicinteknik. Vi kommer att hantera breda frågor inom hela den regulatoriska värdekedjan, från utveckling och intellektuella rättigheter till produktion och marknad, säger Ingela Stenberg, vd IPR Innovation i Löddeköpinge.

Det var Läkemedelsverket som i våras lyfte frågan om behovet av organisationen. Eva Vati, regionchef vid ÅF i Malmö, och Anette Sjögren, vd på Preventia i Bjärred, är några av dem som tog bollen och nu drar igång samarbetet. I styrelsen kommer även Ingela Stenberg samt representanter för finska Etteplan, Stockholmsbaserade Symbioteq och Invest in Skåne ingå.

Omkring två träffar ska hållas på olika platser i landet varje år. Då kommer Läkemedelsverket att presentera nya direktiv och frågeställningar, och medlemmarna kan presentera egna fall och utbilda varandra.

Eva Vati menar att även om ÅF själva är stora inom området innebär denna organisation bra erfarenhetsutbyten inom kvalitetssäkring, marknad och patent.

— Bara inom ÅF jobbar över 50 konsulter med dessa frågor. En anledning med initiativet är att få fokus på branschen och att direktiv och riktlinjer blir rimligt satta, anpassade till aktuell verksamhet inom medicinteknikområdet, säger hon till Rapidus.

Elisabet Ottosson

En nationell branschorganisation för medicintekniska konsulter har initierats av primärt skånska aktörer. Huvudsyftet är att agera motpart till Läkemedelsverket. — […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


 • “Odlat kött blir billigare än ko”

  ,
  Re:meat är först i Sverige med att utveckla odlat kött. Nu söker Malmöbolaget långsiktiga investerare som vet hur man bygger upp industrier från grunden.

 • Blåste Akelius liv i skoldebatten?

  Den avblåsta affären där Roger Akelius skulle köpa 25 procent av Academedia är en av de mest bisarra händelser som blivit mediastoff i svenskt näringsliv sedan millennieskiftet. Men det finns en enkel förklaring till att det blev så galet.

 • Rollatorbroms körde i diket

  Medeonbolaget Brillanze pausar försöken att få ut sina rollatorbromsar på marknaden och satsar istället på sina trasselfria fiskerullar. Bolaget håller nu på att resa 6 miljoner kronor för att snabba på utrullningen.

 • Tufft år för poolförsäljaren

  Konjunkturen och räntan var inte nådig mot poolföretaget Gullberg & Jansson i Helsingborg under 2023. Försäljningen dök och vinst vändes till förlust.