lördag 18 maj 2024

inloggad som

PR-byrå tar strid för skånskt uppdrag

Varumärkesbyrån PS Communications Malmökontor har överklagat en upphandling som Invest in Skåne genomfört, där Prime PR tilldelades uppdraget. Orsaken är en tvist om vad som bedöms som kreativt.

Under hösten har PR-byrån Aspekta stridit om en upphandling från Region Skåne och nu ansöker alltså PS Communication om överprövning av ett ärende om kommunikationstjänster. Ansökan lämnades in i slutet av november, varpå förvaltningsrätten beslutade att Region Skånes dotterbolag Invest in Skåne inte får ingå några avtal om kommunikationstjänster förrän upphandlingen är utredd.

Enligt PS Communications var kraven i Region Skånes förfrågningsunderlag otydliga. Arbetsprover relaterade till Invest in Skånes fokusområden var ett krav, men vilka egenskaper de skulle ha eller hur de skulle värderas framgick inte enligt PS. När deras anbud, som var det mest ekonomiskt fördelaktiga, ratades för att byrån ”inte uppfyllde skallkraven avseende kreativ/innovativ förmåga” valde de att gå till förvaltningsrätten för att få en prövning.

Upphandlingen som Invest in Skåne gick ut med var ett avrop från Region Skånes ramavtal för kommunikationstjänster. Uppdraget som PS Communication krigade om är värt mellan 300.000-500.000 kronor, enligt Invest in Skåne.

Invest in Skåne menar att upphandlingsunderlaget byggde på en mall som använts tidigare, utan problem.

— Det är exakt samma underlag som Region Skåne använt förut. Egenskaper och kriterier som byråerna bedömdes efter framgick tydligt i uppdragsbeskrivningen och baserades på kriterier för den stora upphandlingen. Alltså sedan tidigare kända kriterier, säger Invest in Skånes kommunikatör Maria Fernanda Bocángel till Rapidus.

Hon tycker inte att fler byråer överklagar nu än tidigare, men har märkt att byråerna är mer aktiva än förut.

— Byråerna är mer på i dag och efterlyser allt oftare materialet som de andra byråerna lämnat in. Det kan jag förstå. De vill väl se och lära av varandra, säger hon.

Invest in Skåne är ett av dotterbolagen till Business Region Skåne, som till 85 procent ägs av Region Skåne.

Jennie Lorentsson

Varumärkesbyrån PS Communications Malmökontor har överklagat en upphandling som Invest in Skåne genomfört, där Prime PR tilldelades uppdraget. Orsaken är […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Laserprecision i Lejonkulan

    Nu släpper vi veckans avsnitt av podden Lejonkulan som gästas av laserexperten och Beamonics vd Can Xu. Han har bakgrund […]