fredag 3 maj 2024

inloggad som

Stockforsa investerar 40 miljoner i utökad automation

Malmöbaserade industrikonglomeratet Stockforsa Invest samlar de tre dotterbolagen UBD Cleantech, Cepa Steeltech och Höörs Plåt under ett och samma tak i Höör. Under året har ägaren LG Håkansson stärkt ägargreppet om koncernens dotterbolag, senast i legotillverkaren Cepa där han nu planerar investeringar på ytterligare 40 miljoner kronor.

Flytten av verksamheterna initierades efter en affär i våras då LG Håkansson köpte ut ett tynande Höörs Plåt från gräsklippartillverkaren Husqvarna, som valt att flytta stora delar av sin produktion till Polen.

— Genom köpet av Höörs Plåt fick vi tillgång till lokaler som hade kapacitet långt över den befintliga produktionen. Tidigare har UBD och Cepa hyrt lokaler i Svedala och Lund. Nu kan vi samla allt i Höör och på så sätt göra stora besparingar. Det gäller även på ledningssidan, säger LG Håkansson till Rapidus.

Sammanlagt omsätter Stockforsa Invest en halv miljard kronor med omkring 400 anställda i Sverige och Polen. Av dessa arbetar 90 i Höörs Plåt, som dock varslade 30 anställda om uppsägning så sent som i november.

Ett 80-tal av de anställda finns i dotterbolaget UBD Cleantech som tagit fram en metod för att rena, och därmed förlänga livslängden, på dieselpartikelfilter åt fordonsindustrin. I kundlistan finns en rad biltillverkare som Ford, Volvo och Volkswagen. I en flytt som ska vara avklarad innan årets slut hamnar verksamheten som tidigare låg i Svedala nu i Höör. Runt 40 anställda berörs.

— Nästa steg blir flytten av Cepa. Där investerar jag 40 miljoner för att effektivisera produktionen. Hela legotillverkningsbranschen pressas av outsourcing, men vi satsar istället på ökad automation, säger LG Håkansson.

Under 2013 har Håkansson köpt ut flera mindre delägare i koncernens dotterbolag. I somras var det i växande dentalbolaget Tic och nu senast i Cepa Steeltech, i en affär som blev klar i dagarna.

— Nu äger Stockforsa minst 90 procent i alla dotterbolag och resterande delar ägs av ledningarna, säger LG Håkansson.

Bland kunderna till Cepa Steeltech finns olika bolag inom ABB, Alfa Laval och Getinge.

Joel Lyth

Malmöbaserade industrikonglomeratet Stockforsa Invest samlar de tre dotterbolagen UBD Cleantech, Cepa Steeltech och Höörs Plåt under ett och samma tak […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Så väcker du journalistens intresse

    Överraskning, känslor och pengar. Det är ingredienser till en artikel som väcker alla Rapidusläsares intresse. Så här gör du för att komma i tidningen.

  • Oatly bantar sig i form

    Oatly Group visar en liten försäljningsökning under första kvartalet, trots att efterfrågan av bolagets havrebaserade alternativ minskade med 30 procent i Kina. Huvuddelen av en minskad förlust kommer dock från minskade kostnader.

  • Ascelia rusar på fas 3-resultat

    Ascelia Pharma, med huvudkontor i Malmö, redovisar positiva resultat från en fas 3-studie med kandidaten Orviglance. Aktien rusade på beskedet.

  • Delningsekonomi i Lejonkulan

    I morgon fredag släpper vi ett nytt avsnitt av Lejonkulan. Här är frågan om det finns ekonomi i delningsekonomi.