fredag 26 april 2024

inloggad som

Ericsson bromsar nedskalning i Lund…

Efter den smärtsamma skilsmässan från STMicroelectronics i somras har hösten utvecklat sig bättre än väntat för Ericssons modemutveckling i Lund. Så pass att den planerade neddragningen av antalet konsulter fått skjutas på framtiden, uppger de fackliga representanterna för Rapidus.

Totalt fick närmare 500 anställda och konsulter lämna Lundaverksamheten i sommarens sparpaket. Hösten har dock blivit oväntat hektisk för de 800 som är kvar.

— Sedan i somras har vi knutit till oss en storspelare som potentiellt blir en stor kund. Det är så klart roligt, men ställer även krav på oss i Lund. Då många blivit uppsagda har vi som är kvar fått väldigt mycket att göra, säger Sveriges Ingenjörers klubbordförande Lars-Åke Ekdahl till Rapidus.

Som en konsekvens har Ericsson tvingats skjuta på en planerad nedskalning av konsulterna i Lund. De inhyrda konsulterna utgör i dag ungefär en femtedel av arbetsstyrkan vid anläggningen.

— Företaget kan inte hålla den plan för neddragningar av konsulter som fanns och på många håll har övertiden slagit i taket. Det var också våra farhågor från facket, att man tog i för mycket i neddragningen, säger Lars-Åke Ekdahl.

Per Fryking, klubbordförande för Unionen, är positiv till utvecklingen under Ericsson som ensam ägare. Men även han har blandade känslor inför den bromsade avvecklingen av konsulttjänsterna.

— Eftersom konsulterna egentligen skulle avvecklas under hösten kunde vi inte matcha dem mot våra medlemmar i förhandlingarna om uppsägningar. Nu när de blir kvar känner vi oss lite förda bakom ljuset, säger han.

I senaste kvartalsrapporten skriver Ericsson att bolaget räknar med en förlust på 500 miljoner kronor under fjärde kvartalet för det tidigare ST-Ericsson. Men ledningen är i övrigt fåordig om utvecklingen för verksamheten i Lund.

— Vi kommenterar inte några rykten och har ingen ny information att ge, säger Yvonne Edenholm från pressavdelningen.

Erik Olausson

Efter den smärtsamma skilsmässan från STMicroelectronics i somras har hösten utvecklat sig bättre än väntat för Ericssons modemutveckling i Lund. […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon återvinner elbilsbatterier

    Veckans Lejonkulan gästas av Raula Runsten, medgrundare av Rebaba som utvecklar system för energilagring i industriell skala med hjälp av uttjänta elbilsbatterier.