onsdag 9 juli 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Dansk lag hämmar ESS-effekter

Oavsett hur mycket Danmark investerar i ESS finns det hinder för vilken nytta landet kan få av forskningsanläggningen. Reglerna sätter nämligen stopp för att utländska forskare som bor i Danmark ska kunna verka i Lund.

Danmark äger 25 procent av det statliga bolaget ESS AB och resten ägs av Sverige. Men trots att Danmark investerar miljardbelopp i anläggningen, kan landet gå miste om delar av effekterna som det innebär att tusentals forskare kommer till Öresundsregionen för att utföra experiment. Det skriver Jyllands-Posten på fredagen. Danska regler hindrar utländska forskare från utanför EU som bosätter sig i Danmark för att jobba i Lund.

Vivian Lindberg, Köpenhamns universitets chef för avdelningen för utländska forskare, påtalar att det inte är första gången den så kallade utlänningslagen sätter käppar i hjulen för dansk tillväxt och möjligheterna att locka till sig utländsk toppkompetens.

– En av anledningarna till att Danmark satsar miljarder på ESS är att skapa tillväxt för Danmark genom att världsledande neutronforskarna kommer till regionen, säger hon till Jyllands-Posten.

Morten Østergaard, minister för forskning, innovation och högre utbildning, inser att de nuvarande reglerna motarbetar ambitionerna med ESS och säger till Jyllands-Posten att danska regeringen jobbar med att ta fram en reform gällande internationell rekrytering. /Jennie Larsson

Oavsett hur mycket Danmark investerar i ESS finns det hinder för vilken nytta landet kan få av forskningsanläggningen. Reglerna sätter […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Från 40 miljoner till 40 miljarder

    Sedan Fredrik Tiberg klev in som vd för Camurus har bolagets värdering gått från 40 miljoner till 40 miljarder kronor. Rapidus träffar honom på huvudkontoret i Lund för att höra om vägen dit och planerna framåt.

  • Skånska högutdelare – så mycket delar de ut

    Vår och sommar är utdelningstider. Rapidus har tittat igenom 1 000 onoterade skånska företag och hittat högutdelarna, och vilken familj som får mest.

  • Hänt i vecka 27

    Fastighetsbolagen Catena och Wihlborgs kom med rapporter, Prolight fick in sina 100 miljoner och två börs-vdar lämnar sina poster. Det är några av den gångna veckans nyheter.


  • Glad midsommar!

    Kära Rapidusläsare, ett nytt ”läsår” har gått och vi på redaktionen trappar ned tempot i några veckor. Vi tittar tillbaka på ett intensivt år med många nyheter och event.

  • Bästa affärerna görs nu

    I näringslivets värld är M&A – företagsförvärv och sammanslagningar – den ultimata tillväxtmaskinen. Men just nu är marknaden frusen av geopolitiska spänningar, tullar och osäkerhet. Just därför är det nu som de bästa affärerna görs, skriver Jan Dahlqvist.

  • Kommer AI ta våra jobb?

    Kommer AI att stjäla våra jobb, eller kan den bli vår största tillgång? Med en av Europas högsta arbetslöshet växer oron över hur framtiden kommer att se ut för Sveriges arbetskraft. Nu krävs både mod och ansvarstagande, skriver Jan Dahlqvist.

  • Landet lagom är fullt av enhörningar

    Det råder en bild av att det är svårt att resa riskkapital i Sverige. Det är inte helt sant. I själva verket har Sverige ett av Europas starkaste ekosystem för riskkapital. Det skriver Rapidus krönikör Jan Dahlqvist med uppmaningen: Våga drömma, våga stötta.

  • Trump insanity peak – Glad Påsk!

    Låt oss hoppas att påskäggen inte är rödlistade och att de innehåller angenäma överraskningar. Vi har haft nog med dåliga överraskningar på senare tid. Här följer en tankegång om varför det bör bli bättre nu.

  • Är det Europas tur nu?

    KRÖNIKA: Kan Trumps galenskaper trots allt ge Europa en välbehövlig spark i baken? USA har förvisso lånat sig till tillväxt, men Europa har inte gjort någonting. Vi får inte stå stilla medan världen springer ifrån oss, skriver Rapidus krönikör Jan Dahlqvist.

  • Småföretagen betalar priset för Trumps tariffer

    USA:s handelskrig med resten av världen påverkar alla, men i synnerhet små företag. För Sofia, småföretagare i Småland är detta inte storpolitik, det är vardag. Hon är en av dem som får betala priset för global osäkerhet, skriver Rapidus krönikör och delägare Jan Dahlqvist.

  • Vägen till det “omöjliga”: lönsam tillväxt

    Många startups misslyckas för att de saknar ett marknadsbehov. Men det finns lösningar på problemet. Här listar riskkapitalisten Jan Dahlqvist några av stegen som leder till framgång.

  • God fortsättning!

    Hej alla Rapidusfans. Efter en välbehövlig julvila är vi igång igen med bevakning av Sveriges mest underbevakade näringsliv, sett i […]

  • Med sikte på ett nytt och bättre år

    Gott nytt år, alla kära läsare. Nu stänger vi 2024 som rent ut sagt blev ett skitår. Vi ser fram emot ett bättre 2025 där lägre räntor ger fler investeringar som sätter snurr på hjulen för oss alla.