lördag 20 april 2024

inloggad som

Uppköp: Ideonbolag får nya ägare

Nanoteknikbolaget Prebona, med Tibia Konsult i ägarlistan, har blivit uppköpta. Bakom förvärvet står affärsmannen Christian Östberg som planerar att integrera Prebonas teknik för mögelskydd i Uppsalabolaget Nanexa.

Prebona har på Ideon utvecklat en ytbeläggning som ska minska tillväxten av alger och mögel på fasader. Beläggningen innehåller nanopartiklar av kiselsyra som ytbehandlats med silverjoner och kan appliceras direkt på fasader eller genom att exempelvis blandas ner i färger.

— Nanexa tar fram avancerade ytbehandlingar för specifika tillämpningar inom exempelvis medicinteknisk. Prebonas teknik är betydligt mer storskalig. Jag ser stor potential i att distribuera produkten genom de kontakter som vi har byggt upp inom Nanexa, säger Christian Östberg till Rapidus.

Prebona grundades 2011 av vd Henrik Hedlund tillsammans med Jan-Erik Otterstedt, professor emeritus vid Chalmers tekniska högskola. Den senare har varit majoritetsägare i bolaget, som också har haft den nu bortgångne industrimannen Sten K Johnsons investeringsbolag Tibia konsult som delägare.

I fjol låg omsättningen på 370.000 kronor med en förlust på närmare en miljon. Samma år omsatte Nanexa tre miljoner kronor med ett negativt resultat på drygt en halv miljon. Prebona kommer att drivas vidare som ett separat bolag även efter uppköpet men huruvida delar av verksamheten stannar i Lund är enligt Christian Östberg inte klart i dagsläget.

— Affären blev klar i fredags så vi har inte helt bestämt hur verksamheten kommer att drivas vidare. Jan-Erik Otterstedt kommer att delta i den fortsatte utvecklingen på konsultbasis, säger han.

Joel Lyth

Nanoteknikbolaget Prebona, med Tibia Konsult i ägarlistan, har blivit uppköpta. Bakom förvärvet står affärsmannen Christian Östberg som planerar att integrera […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Svensk scampi i Lejonkulan

    Veckans avsnitt av podden Lejonkulan gästas av bolaget Cresponix som ska odla hållbar scampi i Sverige. Det är första gången Jan Dahlqvist bjuder in ett bolag helt utan Skånekopplingar.