fredag 16 maj 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Digitalt i Baren

Twitter, Facebook och Linkedin kan vara tidstjuvar av stora mått. Men de kan också användas professionellt, och om det handlade årets sista Rapidusbar som hölls igår kväll på Edison Park i Lund.

En av scengästerna var Kristina Tullberg som senaste åren arbetat med sociala medier på Axis:

− Jag börjar varje dag med att gå igenom nyhetsmedier och ser om det är något jag vill dela med mig av till kunder och partners. Det blir en naturlig del av mitt arbete. Men om man istället försöker sätta sig ner och ”jobba med sociala medier” är det lätt att det tar väldigt mycket arbetstid.

Axis var relativt tidigt ute på sociala medier och har bland annat utarbetat en uppförandekod för de över tusen anställda som twittrar och facebookar på eget bevåg, berättade Kristina Tullberg. Själv arbetar hon som Axis ansikte utåt i norra Europa och uppdaterar bolagets konton på sociala medier dagligen.

Men det är inget mot Nina Jansdotter, som skrivit två böcker om hur man bör agera på Facebook.

− Någon har räknat ut att jag snittat 30 inlägg om dagen. Man måste tillföra värde, då kan man skriva mycket utan att det uppfattas som spam, säger hon.

På scenen i baren stod även Christina Just från Köpenhamnsbolaget Capax som använder Linkedin för att värva ingenjörer, Louise Larsson från Lund universitets Facebook-team samt lagledaren för Lugis handbollsherrar, Carina Nilsson, som fick ta emot priset ”Rapidus creddar” för sitt rådiga ingripande i helgen då lagets buss höll på att köra av vägen söder om Halmstad.

I minglet syntes styrelseprofilen Ebba Åsly Fåhraeus, Samsung Techwins Lundachef Jonas Andersson och Karin Forsberg på nyligen Red Herring-prisade Ortelius. /Erik Olausson

Bildspelet kräver Flash och kan ta en stund att ladda till mobiltelefoner.
Om du inte har Flash och vill se bilderna i exempelvis iPad eller iPhone – klicka här.

Bild: Kristoffer Lindblad

Twitter, Facebook och Linkedin kan vara tidstjuvar av stora mått. Men de kan också användas professionellt, och om det handlade […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • ”Det råder investeringsstopp i life science”

    Svenska entreprenörer inom life science är för dåliga på att pitcha. Danskarna är mycket bättre. Det sa två föredragshållare på torsdagen vid ett stort seminarium i Lund. Här följer fler misstag som bolagen gör.

  • Stark rapport – men aktien faller

    Skånska läkemedelsjätten Camurus ser ut att göra allt rätt och levererar en rapport över förväntningarna. Under årets första kvartal tredubblar Lundabolaget rörelseresultatet och såväl intäkter som vinst ökar. Trots det faller aktien på börsen. – Det beror nog på Brixadi-utvecklingen, säger vd Fredrik Tiberg.

  • Medvasc stänger runda – öppnar en ny

    Medicinteknikbolaget Medvasc stängde nyligen en finansieringsrunda i förtid, bara för att genast öppna en ny. Vd Cathrin Johansson förklarar varför, och hur mycket mer som behövs.


  • Trump insanity peak – Glad Påsk!

    Låt oss hoppas att påskäggen inte är rödlistade och att de innehåller angenäma överraskningar. Vi har haft nog med dåliga överraskningar på senare tid. Här följer en tankegång om varför det bör bli bättre nu.

  • Är det Europas tur nu?

    KRÖNIKA: Kan Trumps galenskaper trots allt ge Europa en välbehövlig spark i baken? USA har förvisso lånat sig till tillväxt, men Europa har inte gjort någonting. Vi får inte stå stilla medan världen springer ifrån oss, skriver Rapidus krönikör Jan Dahlqvist.

  • Småföretagen betalar priset för Trumps tariffer

    USA:s handelskrig med resten av världen påverkar alla, men i synnerhet små företag. För Sofia, småföretagare i Småland är detta inte storpolitik, det är vardag. Hon är en av dem som får betala priset för global osäkerhet, skriver Rapidus krönikör och delägare Jan Dahlqvist.

  • Vägen till det “omöjliga”: lönsam tillväxt

    Många startups misslyckas för att de saknar ett marknadsbehov. Men det finns lösningar på problemet. Här listar riskkapitalisten Jan Dahlqvist några av stegen som leder till framgång.

  • God fortsättning!

    Hej alla Rapidusfans. Efter en välbehövlig julvila är vi igång igen med bevakning av Sveriges mest underbevakade näringsliv, sett i […]

  • Med sikte på ett nytt och bättre år

    Gott nytt år, alla kära läsare. Nu stänger vi 2024 som rent ut sagt blev ett skitår. Vi ser fram emot ett bättre 2025 där lägre räntor ger fler investeringar som sätter snurr på hjulen för oss alla.

  • Nyhetskrönika

    Det saknades inte dramatik i skånskt näringsliv under 2024. Mellby Gårds tvärvändning i försäljningen av Academedia till Roger Akelius tog nog priset. Här följer några av Rapidus höjdpunkter under det gångna året.

  • Den största utmaningen för startups

    Under tre säsonger med Rapidus podcast Lejonkulan har programledare Jan Dahlqvist intervjuat 45 startup-entreprenörer. Här är hans spaning av startup-bolagens största utmaning och misstag.

  • Sverige är inte innovationens land

    Via Lejonkulan har jag haft förmånen att intervjua 45 entreprenörer om deras största utmaningar och risker inför framtiden. En sak står klart – Sverige riskerar att halka efter i den globala kapplöpningen om startups och talanger.

  • Så fungerar venture debt

    Tror du stenhårt på ditt företag men har svårt att få riskkapital genom att sälja aktier? Då kan du se på möjligheten att få ett tillväxtlån från en riskkapitalist. Rapidus krönikör och poddprogramledare Jan Dahlqvist förklarar hur det fungerar.