söndag 12 maj 2024

inloggad som

Vändpunkt: Genovis räknar med positivt 2014

Bioteknikbolaget Genovis i Lund visar i tredje kvartalet för första gången operativ vinst i huvudverksamheten. Prognosen är nu positivt helårsresultat för 2014 — och att den pågående nyemissionen ska bli den sista.

Det är Genovis huvudverksamhet, enzymer för spjälkning av antikroppar, som efter år av utveckling nått positivt bruttoresultat. Under tredje kvartalet vändes förlust till en liten vinst på 0,2 miljoner kronor.

— Det är en milstolpe. Vad gäller kassaflödet är vi väldigt nära break-even och hoppas nå dit under fjärde kvartalet. Tanken är att den pågående nyemissionen ska bli den sista för moderbolaget, sa vd Sarah Fredriksson när hon presenterade Q3-rapporten på morgonens Financial Meetings i Malmö.

Företaget håller just nu på att ta in 24 miljoner kronor från ägarna, varav hälften ska gå till dotterbolaget GeccoDots, alltjämt i tidig fas och där det kan behövas ytterligare kapital om ett par års tid. Resten av pengarna ska gå till att understödja huvudverksamheten som i dag alltså är redo att börja stå på egna ben.

Totalt sett ökade försäljningen med 39 procent till 2,8 miljoner kronor under tredje kvartalet jämfört med samma period förra året. 90 procent av kunderna finns i life science-industrin där enzymerna används för utveckling av antikroppsbaserade läkemedel. Amerikanska marknaden dominerar och Genovis överväger nu att öppna försäljningskontor där.

— Den personliga kontakten med kunden är viktig. I dag blir det väldigt mycket resor, men ett nytt kontor måste i princip bära sig själv från början, säger Sarah Fredriksson.

Bolaget har 15 anställda på Medicon Village i Lund och är listat på First North. Styrelseordförande är Ebba Åsly Fåhraeus.

Kristian Svensson

Bioteknikbolaget Genovis i Lund visar i tredje kvartalet för första gången operativ vinst i huvudverksamheten. Prognosen är nu positivt helårsresultat […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Explosiv marknad i Lejonkulan

    Cirka 30 procent av Ukrainas yta sägs vara kontaminerad med landminor och odetonerad ammunition, som i dagens takt skulle ta hundratals år att röja. Malmöbolaget EO Dynamics utvecklar AR-teknik för att öka tempot på den internationella minröjningen