fredag 19 april 2024

inloggad som

Skånska kommuner samlar vattenforskning till Ideon

Ideon hyser redan företagsacceleratorn Win, inriktad på vattenrelaterad teknik. Nu centrerar ett 20-tal skånska kommuner sin forskning och utveckling inom vattenhantering till ett nybildat bolag i Lund.

En professor och fyra doktorander arbetar redan i det nykläckta Ideonbolaget, som har arbetsnamnet Southern Sweden Water Research. Budgeten blir tio miljoner kronor om året, uppger styrelseordföranden Emmanuel Morfiadiakis.

Han är socialdemokratisk fritidspolitiker och ordförande i styrelserna för Sydvatten och VA Syd. Tillsammans med den tredje delägaren, Nordvästra Skånes Vatten och Avlopp, hanterar de dricks-, spill- och dagvatten åt ett 20-tal kommuner i västra Skåne, från Vellinge till Ängelholm. Vd för det nya bolaget blir NSVA:s vd Ulf Thysell.

Emmanuel Morfiadakis nämner översvämningen i Köpenhamn efter skyfallen 2011 och det senaste problemet med enterokocker i dricksvattnet i Höganäs och Helsingborg som exempel på utmaningar som forskningsbolaget ska ta sig an. Han räknar med att verksamheten på sikt ska sysselsätta ett tiotal forskare och att satsningen ska smitta av sig.

— Vi ska försöka locka stora konferenser relaterade till vattenfrågor till regionen. 2015 räknar vi med att få hit den första, säger Emmanuel Morfiadakis.

Bolaget placeras på Ideon där NSVA, Sydvatten och VA Syd redan är med som finansiärer till företagsacceleratorn Win, inriktad på att hjälpa fram uppstartsbolag med vattenrelaterad teknik. Totalt 15 kommuner och företag står för budgeten, som är på cirka en miljon kronor om året.

— Vi ser många möjligheter till synergieffekter med det nya forskningsbolaget. Syftet är ju att fler huvuden tänker bättre än ett, säger Wins grundare Kenneth M Persson.

Win har hittills fått in tolv bolag i programmet, däribland Anolytech, Orbital Systems och numera Aktietorgslistade Serstech. Bland de senaste tillskotten finns Watersprint, som utvecklar teknik för att desinficera vatten med UV-ljus producerat av dioder, samt Flocell, vars teknik används för att automatiskt justera kemikalietillförseln i vattenreningsverk.

Erik Olausson

Ideon hyser redan företagsacceleratorn Win, inriktad på vattenrelaterad teknik. Nu centrerar ett 20-tal skånska kommuner sin forskning och utveckling inom […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Svensk scampi i Lejonkulan

    Veckans avsnitt av podden Lejonkulan gästas av bolaget Cresponix som ska odla hållbar scampi i Sverige. Det är första gången Jan Dahlqvist bjuder in ett bolag helt utan Skånekopplingar.