torsdag 16 maj 2024

inloggad som

Spotify-utmanare från Skåne lanseras i Afrika

Yodemi heter en ny musiktjänst som utvecklats i Malmö och inom kort ska lanseras i fleraafrikanska länder. Bakom står Mårten Ohlin, som tidigare jobbade med denliknande tjänsten Echolize, och Lars Byhlén genom bolaget Xemptus.

Yodemi är en annonsbaserad musiktjänst där lyssnaren streamar och laddar musiken till sinmobil, dator eller molntjänst. Till skillnad från Spotify är allt gratis, ävenpå mobilen. Lyssnaren låser istället upp ett antal timmars fri lyssning genomatt titta på en reklamfilm. Systemet kommer också innehålla annonser.

— Det handlar om att visa relevant reklam för att öka interaktionen och på så sättgenerera intäkter till annonsörerna. Användningen av mobila plånböcker är gigantisk på vissa marknader i Afrika, den står för nästan 50 procent av alla transaktioner och det beror på att det är så enkelt. Ser jag något i en annonssom jag vill ha så är köpet klart på två knapptryck, säger Mårten Ohlin.

Arbetet med att utveckla Yodemi tog vid när Echolize gick i graven vid konkursen 2011, och har kostat runt tio miljoner kronor.

— Yodemi är en vidareutveckling av Echolize, det är inte mycket som är likadant, mer än att det är samma grundare av bolaget, säger Mårten Ohlin.

Inom en månad startar Yodemi lanseringen i Nigeria, därefter siktar man på Uganda, Kenya, Tanzania och Etiopien.

— Uganda är kanske ett av de det mest digitala länderna i världen och det enda som har satt ett datumför när man ska gå över från analoga radio- och tv-sändningar till digitala,säger Mårten Ohlin.

Musiken iYodemi ska vara både lokal och internationell, och avtal med flera internationellabolag, bland annat Fuga, Valleyarm och The Orchard, har slutits. Lanseringen iAfrika kommer ske i samarbete med olika mobiloperatörer och Yodemi finns somapp till Iphone, Android, BlackBerry — som är stort i Afrika — och snart till Microsoft.

Tjänsten Yodemi ägs av Xemptus AB, med adress iStockholm, som i sin ur ägs av familjen Sundén Byhlén och av Mårten Ohlin.Verksamheten sysselsätter nio personer, varavfem sitter i Malmö, tre i Vilnius och en i Geneve. Under utvecklingen harbolaget fått hjälp av musikproducenten Anders Bagge i frågor om musikindustrin.

Jennie Lorentsson

Yodemi heter en ny musiktjänst som utvecklats i Malmö och inom kort ska lanseras i fleraafrikanska länder. Bakom står Mårten […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad