fredag 3 maj 2024

inloggad som

Näringslivsveteraner backar upp Spintop med 100 miljoner

Investmentbolaget Spintop Ventures i Malmö säkrar 100 miljoner kronor i en ny finansieringsrunda. Pengarna kommer från i huvudsak regionala och internationella entreprenörsprofiler och ska satsas i unga teknikbolag.

Spintop drog igång för fyra år sedan och har i dag fullt ut investerat de 30 miljoner kronor som restes vid starten. Bland innehaven märks mjukvarubolaget Verifyter på Ideon och finska SkySQL, som bara för någon vecka sedan tog in ytterligare 20 miljoner dollar i en nyemission ledd av Intel Capital.

Mats-Johansson100— Med bas i hur det gått kan vi nu bygga vidare. Vår modell fungerar och i ett första skede i vår andra runda tar vi in 100 miljoner kronor, säger partner och medgrundare Mats Johansson till Rapidus.

I investerarlistan märks namn som Lindéngruppen, som nyligen köpte nyligen ut Höganäs från börsen, avlidne Sten K Johnsons ägarbolag Tibia Konsult, Scalado-grundaren Sami Niemi, AddPro-entreprenören Nicklas Persson och den portugisiske affärsängeln Paulo Andrez.

Enligt Mats Johansson ökade omsättningen i befintliga portföljbolag i Spintop från 50 miljoner kronor 2011 till 280 miljoner i fjol. Prognosen för innevarande ligger på 450 miljoner.

Det är erkänt svårt att lyckas med investeringar i tidig fas. Vad är ert recept?

— Att välja att fokusera på en sektor där man har kompetens och nätverk, i vårt fall ICT, och sedan leta brett geografiskt för att få hög kvalitet på affärsflödet. Där skiljer sig vår strategi från regionala fonder som normalt investerar i många sektorer men inom ett snävt geografiskt område.

Spintop verkar i dag utifrån Öresund, Stockholm och Helsingfors. De sex portföljbolagen är fördelade jämnt över regionerna. Skånskt innehav vid sidan av Verifyter är Malmöbaserade Pastry Sweden som säljer tårtor via nätet.

Grundare av Spintop Ventures är Mats Johansson, Erik Wenngren och Finn Persson.

Kristian Svensson

Investmentbolaget Spintop Ventures i Malmö säkrar 100 miljoner kronor i en ny finansieringsrunda. Pengarna kommer från i huvudsak regionala och […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Så väcker du journalistens intresse

    Överraskning, känslor och pengar. Det är ingredienser till en artikel som väcker alla Rapidusläsares intresse. Så här gör du för att komma i tidningen.

  • Oatly bantar sig i form

    Oatly Group visar en liten försäljningsökning under första kvartalet, trots att efterfrågan av bolagets havrebaserade alternativ minskade med 30 procent i Kina. Huvuddelen av en minskad förlust kommer dock från minskade kostnader.

  • Ascelia rusar på fas 3-resultat

    Ascelia Pharma, med huvudkontor i Malmö, redovisar positiva resultat från en fas 3-studie med kandidaten Orviglance. Aktien rusade på beskedet.

  • Delningsekonomi i Lejonkulan

    I morgon fredag släpper vi ett nytt avsnitt av Lejonkulan. Här är frågan om det finns ekonomi i delningsekonomi.