torsdag 25 april 2024

inloggad som

Tre byråer slåss om att döpa Skånes nya bank

Arbetet med att ta fram strategi, varumärke och formella tillstånd för fusionerande Sparbanken 1826 och Färs & Frosta är i full gång. Rapidus kan i dag berätta att ett av de tänkbara namnen, Skånes Sparbank, redan är registrerat — av konkurrenten Sparbanken Öresund.

Förra veckan röstade huvudmännen för Sparbanken 1826 i Kristianstad ”ja” till samgåendet med Färs & Frosta Sparbank i Lund. Planen är att bilda Skånes största sparbank, med en affärsvolym på 120 miljarder kronor.

Nästa steg blir nu att få godkännande från Konkurrensverket, Bolagsverket och Finansinspektionen (FI). Det arbetet väntas ta sex månader.

Bo Bengtsson— Vi ser det som ren formalia. Men det är mycket jobb, inte minst gentemot FI där vi måste in komma med en fullständig beskrivning av den nya bankens verksamhet, säger Bo Bengtsson, vd på Sparbanken 1826.

En projektgrupp med folk från båda bankerna har bildats. På bordet ligger också den heta namnfrågan.

— Vi har tre kommunikationsbyråer inne som jobbar med förslag. Vi kommer sedan att välja ut en byrå att gå vidare med, säger Bo Bengtsson till Rapidus.

En del av namnförslagen har geografisk anknytning, men det finns också mer neutrala. Ett naturligt val skulle kunna vara Skånes Sparbank. Det namnet är emellertid blockerat av Sparbanken Öresund, som registrerade det som EU-varumärke för ett par år sedan.

Snarlika namnet Sparbanken Skåne ägs av samarbetspartnern Swedbank, men varumärket är bara giltigt i Sverige och då det används tillsammans med en daterad logotype med den gamla sparbankseken. Hos svenska PRV anses nämligen inte fristående namn som Sparbanken Skåne tillräckligt särskiljande.

Enligt Färs & Frostas marknadschef Maria Wallinius ska ett slutgiltigt förslag vara färdigt till våren. Exakt hur mycket av kommunikationsarbetet som sedan kommer att läggas ut externt är inte klart.

Den tekniska fusionen mellan bankerna genomförs hösten 2014. Vd blir Bo Bengtsson, medan Färs & Frostas nuvarande vd Bertil Engström tar rollen som styrelseordförande.

Sparbanken 1826 släppte delårsrapport i går, tisdag. Under årets första nio månader ökade banken affärsvolymen med två procent till 58,4 miljarder kronor. Det ackumulerade rörelseresultatet uppgår till 158 miljoner.

Kristian Svensson

Arbetet med att ta fram strategi, varumärke och formella tillstånd för fusionerande Sparbanken 1826 och Färs & Frosta är i […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Så mycket tjänade skånska börs-vd:ar 2023

    Peter Nilsson, vd för Trelleborg, var Skånes bäst betalda börs-vd 2023. Men ytterligare tolv vd:ar tjänade över 10 Mkr. Rapidus har listan över Skånes bäst betalda börs-vd:ar. Så här mycket tjänade de under 2023.

  • Fetast plånbok vinner

    Efter en tolfteplats av fjorton i SHL måste något göras med hockeylaget Malmö Redhwaks. I brist på kommunalt stöd behövs det nya och kreativa samarbeten med näringslivet.

  • Blandad kompott i rapportfloden

    Fortsatt svag efterfrågan medan kostnadsjakt i bolagen putsar resultaten. Det är den trend som går att utläsa ur de skånska börsbolagens rapporter för det första kvartalet, även om bilden är mycket blandad. Vi sammanfattar mer än ett dussin färska skånska rapporter.