lördag 11 maj 2024

inloggad som

Sigma får miljonorder från dansk fastighetsjätte

Efter att ha tvingats säga upp ett trettiotal i slutet av förra året har Sigmas södra gren åter börjat växa. Bland annat i Danmark, där den numera privatägda IT-konsultkoncernen just fått en miljonorder från ett av landets största fastighetsbolag.

Affären gäller ett mobilt system för att bland annat kunna göra beställningar från underleverantörer direkt ute på byggarbetsplatser. Sigma har tidigare utvecklat liknande teknik åt börsnoterade Wihlborgs. Lars Lanker, som den 1 mars tillträdde som regionchef för det största dotterbolaget Sigma IT & Management, beskriver ordern som Sigmas danska intåg när det gäller mobila system.

Lars_Lanker— Vi upplever ett stort sug efter mobila lösningar i Danmark. Kanske ligger vi i Sverige lite före dem i den utvecklingen, säger Lars Lanker.

I januari fick Sigma ett treårigt ramavtal med Statens og Kommunernes Inkøbscentral, som samordnar inköpen för en lång rad offentliga myndigheter i Danmark. Den ensamma säljaren i Köpenhamn har just utökats med en kollega som särskilt ska bearbeta den offentliga sektorn.

Främst är det dock på hemmaplan som Lars Lanker biffar upp personalstyrkan. Sigma IT & Management sysselsätter i dag cirka 150 personer i Malmö, Helsingborg, Växjö och Karlskrona. Om ett år räknar Lars Lanker med att vara minst 200 personer, delvis genom förvärv av mindre företag.

— Vi vill få in kompetens inom nya områden som ligger nära vår verksamhet. I slutet på våren värvade vi till exempel fyra medarbetare från Crunchfish som är duktiga på användargränssnitt och design. Vi för dialoger och hoppas kunna slutföra några förvärv i år, säger Lars Lanker.

Utöver mobilteknik är Sigma IT & Management verksamt inom utveckling av hemsidor och intranät, samt beslutsstödsystem som QlikView. För det sistnämnda affärsområdet har bolaget nyligen rekryterat Anette Bergqvist från konkurrenten Enfo Pointer som ny affärsområdeschef. Bland kunderna finns Ericsson, Sony Mobile, Telenor, Ikea och Brio-avknoppningen Lekolar i Osby.

Totalt sysselsätter Sigma 1.600 anställda, varav runt 400 vid en växande utvecklingsavdelning i Ukraina och 200 vid dotterbolaget Sigma Connectivity, bildat av Sony Mobiles interna konsultenhet CBU. Koncernen är sedan i våras helägd av Dan Olofsson – som har stora expansionsplaner.

Ägarbolaget Danir har under sommaren och början av hösten annonserat efter entreprenörer som vill starta ny verksamhet, främst som dotterbolag till Sigma.

dan_olofsson— Vi har fått närmare 100 propåer och har ett antal i pipen som vi kommer dra igång inom de närmaste månaderna. De startar vi från scratch, sedan får vi se om det även finns existerande verksamhet att köpa upp, säger Dan Olofsson till Rapidus.

Han räknar med att inom en treårsperiod har tio nya bolag under sina vingar.

— Vi kommer vara ett entreprenöriellt planthus. Vi kan göra lösningar där entreprenören är delägare, det var svårt att göra så länge Sigma var börsbolag, säger Dan Olofsson.

Erik Olausson

Efter att ha tvingats säga upp ett trettiotal i slutet av förra året har Sigmas södra gren åter börjat växa. […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Explosiv marknad i Lejonkulan

    Cirka 30 procent av Ukrainas yta sägs vara kontaminerad med landminor och odetonerad ammunition, som i dagens takt skulle ta hundratals år att röja. Malmöbolaget EO Dynamics utvecklar AR-teknik för att öka tempot på den internationella minröjningen