fredag 3 maj 2024

inloggad som

Mohammed Al-Amoudi går in i QGroup…

Efter att ha investerat i bland annat Crunchfish, Tigran och Crossborder Technologies pumpar den saudiske affärsmannen Mohammed Al-Amoudi in fem miljoner kronor i IT-konsultkoncernen QGroup i Malmö. Pengarna ska gå till expansion i Göteborg och Stockholm för koncernen som på knappt ett år växt till 65 anställda.

QGroup grundades i slutet av 2012 av Knowit-veteranerna Mikael Kretz och Håkan Paulsson, med HiQ:s förre regionchef Jon Carvell som vd. Det var just grundarduons meritlista som lockade, menar Oscar Ahlgren, vd på Västra Hamnen Fondkommission som agerat rådgivare åt Mohammed Al-Amoudi i affären.

Oscar Ahlgren— Vi gillar att de gjort resan tidigare. Mikael och Håkan drev upp Create som sedan blev del av Knowit. Verksamheten är dessutom kassaflödespositiv, så det handlar inte om något förhoppningsbolag, säger Oscar Ahlgren till Rapidus.

Formellt sker satsningen i form av ett lån, samtidigt som Mohammed Al-Amoudi blir ägare till två procent av aktierna samt får option på att bli större ägare vid en senare tidpunkt. Praktiskt är upplägget jämförbart med ett konvertibellån, menar Oscar Ahlgren.

Mohammed Al-Amoudi, som bland annat äger oljekoncernen Preem, har de senaste åren fått allt större intressen bland de skånska innovationsbolagen. Sedan våren 2012 har han bland annat investerat tio miljoner kronor i mjukvarubolaget Crunchfish och blivit majoritetsägare i tidigare Aktietorgslistade Tigran Technologies.

Erik Olausson

Efter att ha investerat i bland annat Crunchfish, Tigran och Crossborder Technologies pumpar den saudiske affärsmannen Mohammed Al-Amoudi in fem […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Finns det ekonomi i delningsekonomi?

    I dagens avsnitt av Lejonkulan sätter riskkapitalisten och affärsängeln Janne Dahlqvist tänderna i delningsekonomin. Kulan gästas av Emelie Nilsson Sträng som grundat företaget Della8.