torsdag 16 maj 2024

inloggad som

Schneider Electric utvecklar ny IT-tjänst från Malmö

Malmökontoret och den 200 man starka forskningsavdelningen där har central betydelse när Schneider Electric utvecklar en ny IT-plattform som ska länka ihop koncernens utbud för energieffektivisering, datahallar och fastigheter. Det berättar mångmiljardkoncernens globala vd Jean Pascal Tricoire i en exklusiv intervju med Rapidus.

Den världsomspännande elektronikjätten Schneider Electric har en årlig omsättning på över 20 miljarder euro. Av den går drygt fem procent tillbaka till forskning och produktutveckling. I Nordeuropa finns utvecklingsavdelningar i Danmark och norra Tyskland, men även en i Malmö som hittills verkat ganska mycket i det tysta. Trots att den sysselsätter runt 200 personer.

Jean-Pascal Tricoire— Malmö är en grundbult i utvecklingsarbetet och vi kommer fortsätta att satsa där, säger Jean Pascal Tricoire till Rapidus.

De senaste åren har arbetet varit fokuserat kring plattformen Ecostruxure, en intelligent infrastruktur för att hantera energianvändning i exempelvis fastigheter. I Malmö utvecklas hård- och mjukvara som ska samla upp data från en rad underliggande system — som ventilation, kraftsystem, sensorer och belysning — och därmed göra det enklare att analysera och hantera energiförbrukningen hos företag och organisationer.

Officiellt lanseras systemet 2014 men de första piloterna har redan inletts, däribland i Skåne. Vid ett Sverigebesök härom veckan träffade Jean Pascal Tricoire bland annat Malmö stads miljödirektör Katarina Pelin. Även om han lovordar svenska myndigheters och företags arbete inom energiområdet pekar han ut ett område där han gärna skulle se en tydligare linje.

— Jag skulle vilja få rakare besked när det gäller fordonens energiförbrukning. Det talas en hel del, men budskapet är inte så klart, säger Jean Pascal Tricoire.

Globalt sysselsätter Schneider Electric 140.000 anställda och verkar inom områdena infrastruktur, smarta elnät, industri, IT och byggnader. Under första halvåret 2013 låg omsättningen på 11,4 miljarder euro med ett resultat efter skatt på 831 miljoner euro. I Öresundsregionen har Schneider bland annat energieffektiviserat sjukhus åt Region Skåne samt varit med vid bygget av Emporia, Malmö Arena och det nya konserthuset.

Joel Lyth

Malmökontoret och den 200 man starka forskningsavdelningen där har central betydelse när Schneider Electric utvecklar en ny IT-plattform som ska […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad