fredag 26 april 2024

inloggad som

Fem snabba till Johan Holmqvist, informationsdirektör för Readsoft…

… informationsdirektör för Helsingborgsbaserade Readsoft, som senaste dagarna tagit hem två större avtal i Tyskland med en myndighet respektive en IT-partner till ett försäkringsbolag, värda totalt 20 miljoner kronor.

Vad ligger bakom framgångarna i Tyskland?

johan_holmqvist— Det är lite ödets nyck att de kommer så tätt på varandra, men det är långa säljcykler i detta fall i Tyskland som faller väl ut. Båda kunderna har köpt Xbound-systemet som vi lanserat efter vårt förvärv av tyska Foxray 2012, och som nu kommit in i vårt säljmaskineri.

Ni har kontor i 17 länder i dag, ska ni fokusera på dem eller planerar ni att expandera i ytterligare länder?

— Vi tittar på nya länder hela tiden, men vi är väldigt försiktiga och går inte in på någon ny marknad förrän vi är redo. Det senaste landet vi gick in i var Sydafrika, och då hade vi en person anställd i bolaget som kom från Sydafrika och kunde marknaden där. Tittar man på våra senaste etableringar är de flesta i Europa och Nordamerika, men bara en i Asien, därför vore det kanske ett naturligt steg.

De senaste åren har Readsoft köpt upp svenska, danska och tyska bolag. Är några fler förvärv på gång?

— Vi har en strategi att vara aktiva inom konsolidering i vår bransch och Jan Andersson, en av grundarna av bolaget och arbetande styrelseledamot, har fått i uppdrag att titta på vad som passar in för oss. Hittar han något som passar och som har rätt prisbild kommer vi att fortsätta förvärva.

Kommer ert senaste förvärv, svenska Expert Systems, leda till några nya produkter?

— Vi tittar på att utveckla e-fakturabiten och kommer att intensifiera lanseringen och utrullningen utanför Norden av våra gemensamma lösningar under hösten och vidare under 2014.

Omsättningen för januari–juni minskade med två procent till 535,5 miljoner kronor. Vilka åtgärder genomförs för att förbättra årets resultat?

— Vi har växt kraftigt de senaste åren och blivit ganska många i och med förvärven. Därför tyckte styrelsen att vi skulle göra en omfokusering för att öka lönsamheten, och plocka bort 30 tjänster, framförallt utomlands i dotterbolag som inte levererat. Men vi gör också satsningar i Nordamerika, mot vår Oracleförsäljning samt mot e-fakturabiten i samband med vårt senaste förvärv där vi tror att vi kan bli större. Vi hoppas att vi kan komma tillbaka och göra ett bra resultat för 2013.

Readsoft leverar IT-system som automatisk registrerar fakturor, post, dokument, formulär med mera. Bolaget grundades 1991 i Helsingborg och där ligger också huvudkontor och ett av labben. Aktien är noterad på Nasdaq OMX Stockholms Small Cap-lista. Företaget har cirka 600 anställda.

Jennie Lorentsson

… informationsdirektör för Helsingborgsbaserade Readsoft, som senaste dagarna tagit hem två större avtal i Tyskland med en myndighet respektive en […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Så mycket tjänade skånska börs-vd:ar 2023

    Peter Nilsson, vd för Trelleborg, var Skånes bäst betalda börs-vd 2023. Men ytterligare tolv vd:ar tjänade över 10 Mkr. Rapidus har listan över Skånes bäst betalda börs-vd:ar. Så här mycket tjänade de under 2023.

  • Fetast plånbok vinner

    Efter en tolfteplats av fjorton i SHL måste något göras med hockeylaget Malmö Redhwaks. I brist på kommunalt stöd behövs det nya och kreativa samarbeten med näringslivet.

  • Blandad kompott i rapportfloden

    Fortsatt svag efterfrågan medan kostnadsjakt i bolagen putsar resultaten. Det är den trend som går att utläsa ur de skånska börsbolagens rapporter för det första kvartalet, även om bilden är mycket blandad. Vi sammanfattar mer än ett dussin färska skånska rapporter.