måndag 1 juli 2024

inloggad som

Fem snabba till MVA:s Japanambassadör Peter Takizawa…

… med anledning av att Akira Amari, Japans minister för ekonomisk revitalisering nu på fredag besöker Danmark, danska ministrar och Medicon Valley Alliance (MVA). Besöket kommer kort efter att en grupp japanska parlamentariker avlagt en liknande visit.

Vad räknar du med att få ut av besöket — finns det konkreta avtal på bordet?

— Nej, för vår sida handlar det mer om att presentera MVA och Medicon Valley: vad vi gjort och hur vi jobbar med ett life science-kluster. Men jag vet att han är speciellt intresserad av IT inom sjukvården. Japan har till exempel inget system med personnummer.

Medicon Valley har många små life science-bolag. Hur är Japan intressant för dem?

— Japan är en svår marknad att komma in på, men när man väl är inne handlar det om världens näst största marknad. Får man en bra partner i Japan så har man också en långsiktig och god framtid i landet.

Japan har hållit stramt i sina finanser ett tag, men du ser möjligheter för att svenska och danska bolag kan komma in på marknaden genom att erbjuda effektiviseringar?

— Ja, det behovet växer när en åldrande japansk befolkning ska tas om hand av sjukvården. Om man kan hjälpa japanerna med att effektivisera vården och sänka kostnaderna är potentialen gigantisk.

Du räknar med att vi kan dra till oss fler japanska investeringar till dansk och svensk life science?

— Ja, i framtiden kommer vi få se ett stort japanskt intresse. Och som MVA-ambassadör har jag inga svårigheter med att komma i kontakt med rätt folk.

Besöket är i Danmark och inte i Skåne. Är japanerna alls intresserade av att se på Öresundsregionen som ett samlat kluster för life science?

— Det tror jag. Huvudsakligen är de ju just nu intresserade av Danmark, men Akira Amari är också nyfiken på att höra hur MVA och Medicon Valley fungerar. 

Keld Broksø

… med anledning av att Akira Amari, Japans minister för ekonomisk revitalisering nu på fredag besöker Danmark, danska ministrar och […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Skånska aktievinnare – och förlorare

    Första halvåret 2024 har redan gått och då är det dags för en halvårsavstämning av de skånska börsbolagen. Åtta aktier har stigit med mer än 100 procent hittills i år, medan sex stycken har fallit med mer än 90 procent. Se här vilka.

  • Hänt i vecka 26

    Finansiella räddningar i krysset var tongivande i veckans nyhetsflöde från skånska företag. Här figurerar bolag som Doxa, Alligator och Move By Bike, men också två starka kvinnor som gör affärer med varandra.

  • Sommarlyssning i Lejonkulan

    Tröttnat på sommarpratare? Då kan du gå leta upp vår podd Lejonkulan där poddar finns. I dag slår vi ett extra slag för de intressanta AI-företag som gästat lejonet i kulan, den erfarne riskkapitalisten Janne Dahlqvist.


  • Miljardavtalet sprack

    Bioteknikföretaget Aqilions samarbetsavtal med läkemedelsjätten Merck avslutas. Av avtalet som hade potential att ge Aqilion 10 miljarder kronor, blir alltså intet.

  • Enorama lanserar i USA

    Nikotintuggummin, medicinsk cannabis och vitt snus. Malmöbolaget Enorama Pharma har sicksackat sig fram med sina produktprioriteringar. Men nu ska det vita snuset lanseras i USA.

  • Magle på köparstråt

    Magle Chemoswed i Malmö aviserar sitt andra förvärv på kort tid. Först var det Amniotics som slukades, nu köper kontraktstillverkaren ett danskt bolag för 240 Mkr.

  • Konsolidering i PR-branschen…

    Pandemin blev avgörande för flera av Skånes PR-byråer. Vissa gjorde rekord, andra föll och köptes upp. Rapidus vet vem som tog vem och tar tempen på branschen.

  • … som mognar i Skåne

    Allt fler företag har börjat inse värdet av strategisk kommunikation och varumärkesarbete. Det vittnar flera skånska PR-byråer om, bland andra Aspekta med vd Linda Molin.

  • IR-drottningen drar till Thule

    Catharina Paulcén etablerar sig som en kommunikations-stjärna när hon i höst blir friluftsbolaget Thule Groups nya kommunikationsdirektör och IR-chef. Bakom sig lämnar hon Lindab och dessförinnan Haldex.

  • Iconovo tar fram inhalator mot fetma

    I Danmark täljer läkemedelsgiganten Novo Nordisk guld på läkemedel mot fetma. Nu vill Lundabolaget Iconovo ha sin del av den omtalade och snabbt växande marknaden, med en inhalator.

  • Hon leder cancerforskning med ny affärsidé

    Ett litet läkemedelsbolag kan inte vara bäst på allt från forskning till kapitalresning. Det säger Anki Malmborg Hager som i 30 år haft ett finger med i spelet i en lång rad av Lunds tongivande läkemedelsbolag. Nu leder hon uppstartsbolaget Lead Biologics med annan affärsidé.

  • Camurus lyfter på rapport

    Lunds läkemedelsstjärna Camurus ökar på sista raden i dagens rapport för årets första kvartal. Samtidigt upprepar det Lundabaserade läkemedelsbolaget sina finansiella utsikter för helåret.

  • Ascelia rusar på fas 3-resultat

    Ascelia Pharma, med huvudkontor i Malmö, redovisar positiva resultat från en fas 3-studie med kandidaten Orviglance. Aktien rusade på beskedet.