fredag 10 maj 2024

inloggad som

Norrporten kan stycka upp Ferringhuset

I början av 2017 flyttar läkemedelsföretaget Ferring Pharmaceuticals ifrån den 80 meter höga skrapan i Ørestad. Ägaren, svenska fastighetsbolaget Norrporten, räknar dock med att snabbt kunna fylla vakansen.

Fastighetsbolaget har hittills inte fått någon formell uppsägning från Ferring, men enligt Norrportens affärschef för utland, Bo Henriksson, räknar bolaget med att Ferring endast stannar avtalstiden ut. Norrporten köpte huset från Ferrings fastighetsbolag Ferring_örestad2006 och har sedan dess haft ett hyresavtal som löper ut i januari 2017.

— Vi är helt öppna för olika möjligheter. Varje våningsplan kan hyras ut helt separat, säger Bo Henriksson, som ser en generellt positiv utveckling för hyresmarknaden i Ørestad.

Enligt Bo Henriksson vill många företag trimma sina organisationer och då kunna bygga om till exempelvis öppna kontorslandskap. Detta faktum gynnar Norrporten, som har ett relativt ungt fastighetsbestånd med flexibla ytor.

— Köpenhamns hyresmarknad har varit lite pressad de senaste åren, men tack vare våra centrala lägen har vi klarat oss. Vi har ungefär tio procents vakans, säger Bo Henriksson.

Ferrings flytt går till Scanport, en ny industripark placerad vid vattnet nära Kastrup med egen hamn. I Scanport, som ägs av Skanska, planeras för totalt 92.000 kvadratmeter kontor. Hittills har bolagen Astellas Pharma och Scandinavian Business Seating valt att etablera sig där.

I det nya huset dubblar Ferring sin nuvarande yta till totalt 30.000 kvadratmeter varav 4.000 är laboratorier. Thomas Larsson, Ferrings tidigare vd i Sverige som leder bolagets bygge internt, menar att Ferring satsar långsiktigt på det nya huset.

— Vi flyttar för att vår forskning och utveckling växer. Vi bygger för att kunna klara 650 anställda. I dag är vi 450 och bolaget planerar att växa organiskt. Det är en långsiktig satsning och vi flyttar dit för att stanna, säger han.

Norrporten har strax över 100.000 kvadratmeter kontor i Köpenhamn. Totalt har fastighetsbolaget cirka 1,1 miljoner kvadratmeter för uthyrning i flera städer i Sverige, samt Köpenhamn och Hamburg. Köpenhamn är fastighetsbolagets enskilt största marknadsområde.

Elisabet Ottosson

I början av 2017 flyttar läkemedelsföretaget Ferring Pharmaceuticals ifrån den 80 meter höga skrapan i Ørestad. Ägaren, svenska fastighetsbolaget Norrporten, […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Explosiv marknad i Lejonkulan

    Cirka 30 procent av Ukrainas yta sägs vara kontaminerad med landminor och odetonerad ammunition, som i dagens takt skulle ta hundratals år att röja. Malmöbolaget EO Dynamics utvecklar AR-teknik för att öka tempot på den internationella minröjningen