tisdag 25 juni 2024

inloggad som

Norrporten kan stycka upp Ferringhuset

I början av 2017 flyttar läkemedelsföretaget Ferring Pharmaceuticals ifrån den 80 meter höga skrapan i Ørestad. Ägaren, svenska fastighetsbolaget Norrporten, räknar dock med att snabbt kunna fylla vakansen.

Fastighetsbolaget har hittills inte fått någon formell uppsägning från Ferring, men enligt Norrportens affärschef för utland, Bo Henriksson, räknar bolaget med att Ferring endast stannar avtalstiden ut. Norrporten köpte huset från Ferrings fastighetsbolag Ferring_örestad2006 och har sedan dess haft ett hyresavtal som löper ut i januari 2017.

— Vi är helt öppna för olika möjligheter. Varje våningsplan kan hyras ut helt separat, säger Bo Henriksson, som ser en generellt positiv utveckling för hyresmarknaden i Ørestad.

Enligt Bo Henriksson vill många företag trimma sina organisationer och då kunna bygga om till exempelvis öppna kontorslandskap. Detta faktum gynnar Norrporten, som har ett relativt ungt fastighetsbestånd med flexibla ytor.

— Köpenhamns hyresmarknad har varit lite pressad de senaste åren, men tack vare våra centrala lägen har vi klarat oss. Vi har ungefär tio procents vakans, säger Bo Henriksson.

Ferrings flytt går till Scanport, en ny industripark placerad vid vattnet nära Kastrup med egen hamn. I Scanport, som ägs av Skanska, planeras för totalt 92.000 kvadratmeter kontor. Hittills har bolagen Astellas Pharma och Scandinavian Business Seating valt att etablera sig där.

I det nya huset dubblar Ferring sin nuvarande yta till totalt 30.000 kvadratmeter varav 4.000 är laboratorier. Thomas Larsson, Ferrings tidigare vd i Sverige som leder bolagets bygge internt, menar att Ferring satsar långsiktigt på det nya huset.

— Vi flyttar för att vår forskning och utveckling växer. Vi bygger för att kunna klara 650 anställda. I dag är vi 450 och bolaget planerar att växa organiskt. Det är en långsiktig satsning och vi flyttar dit för att stanna, säger han.

Norrporten har strax över 100.000 kvadratmeter kontor i Köpenhamn. Totalt har fastighetsbolaget cirka 1,1 miljoner kvadratmeter för uthyrning i flera städer i Sverige, samt Köpenhamn och Hamburg. Köpenhamn är fastighetsbolagets enskilt största marknadsområde.

Elisabet Ottosson

I början av 2017 flyttar läkemedelsföretaget Ferring Pharmaceuticals ifrån den 80 meter höga skrapan i Ørestad. Ägaren, svenska fastighetsbolaget Norrporten, […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


 • Hon sätter 1 miljard i rullning

  Det tog ett år, men nu har klimatinvesteringsfonden Pale Blue Dot börjat investera i sin andra fond. 1 miljard kronor väntar på att finna rätt adresser i hela världen i form av såddkapital till startups som jobbar klimatsmart. Heidi Lindvall, partner och en av fondens grundare, berättar för Rapidus.

 • Miljardavtalet sprack

  Bioteknikföretaget Aqilions samarbetsavtal med läkemedelsjätten Merck avslutas. Av avtalet som hade potential att ge Aqilion 10 miljarder kronor, blir alltså intet.


 • Miljardavtalet sprack

  Bioteknikföretaget Aqilions samarbetsavtal med läkemedelsjätten Merck avslutas. Av avtalet som hade potential att ge Aqilion 10 miljarder kronor, blir alltså intet.

 • Enorama lanserar i USA

  Nikotintuggummin, medicinsk cannabis och vitt snus. Malmöbolaget Enorama Pharma har sicksackat sig fram med sina produktprioriteringar. Men nu ska det vita snuset lanseras i USA.

 • Magle på köparstråt

  Magle Chemoswed i Malmö aviserar sitt andra förvärv på kort tid. Först var det Amniotics som slukades, nu köper kontraktstillverkaren ett danskt bolag för 240 Mkr.

 • Greg ber om mer pengar

  Malmöprofilen Greg Dingizians fastighetsbolag Doxa ber aktiemarknaden om 643 Mkr i en företrädesemission. Det är tredje gången bolaget tar in pengar på ett halvår och aktien störtdyker. Rapidus vet varför.

 • Snart invigs jätteladorna

  Den danska logistikjätten DSV lät bygga ett av Nordens största logistikcenter vid E6:an utanför Landskrona och nu har fastighetsbolaget Catena köpt centret. Så mycket värderas fastigheten till.

 • Iconovo tar fram inhalator mot fetma

  I Danmark täljer läkemedelsgiganten Novo Nordisk guld på läkemedel mot fetma. Nu vill Lundabolaget Iconovo ha sin del av den omtalade och snabbt växande marknaden, med en inhalator.

 • Hon leder cancerforskning med ny affärsidé

  Ett litet läkemedelsbolag kan inte vara bäst på allt från forskning till kapitalresning. Det säger Anki Malmborg Hager som i 30 år haft ett finger med i spelet i en lång rad av Lunds tongivande läkemedelsbolag. Nu leder hon uppstartsbolaget Lead Biologics med annan affärsidé.

 • Camurus lyfter på rapport

  Lunds läkemedelsstjärna Camurus ökar på sista raden i dagens rapport för årets första kvartal. Samtidigt upprepar det Lundabaserade läkemedelsbolaget sina finansiella utsikter för helåret.

 • Ascelia rusar på fas 3-resultat

  Ascelia Pharma, med huvudkontor i Malmö, redovisar positiva resultat från en fas 3-studie med kandidaten Orviglance. Aktien rusade på beskedet.

 • Investerarna ratar skånska life science-bolag

  21 procent av svenska life science-bolag finns i Skåne. Men de får bara 5 procent av riskkapitalet. Det visar Medicon Village i en ny rapport.