torsdag 2 maj 2024

inloggad som

Prevas mot strömmen i Skåne

|  , , , , ,
|  

Börsnoterade teknikkonsultbolaget Prevas har haft en tuff start på 2013. Första halvåret slutade med 5,6 miljoner kronor i förlust, jämfört med en vinst på 8,9 miljoner samma period 2012. Men i Skåne är trenden en helt annan.

I senaste delårsrapporten framgår att Prevas har problem med en sviktande industrisektor. Men nergången har inte drabbat Malmökontoret. Sedan årsskiftet har antalet anställda i Malmö ökat med sex personer och kontoret sysselsätter i dagsläget drygt 60 anställda fördelade på de tre affärsområdena inbyggda system, industrisystem och management.

Patrik Buschow— Vi har en differentierad kundbas och har kunnat hålla hög beläggning, säger affärsenhetschefen Patrick Buschow.

Han kom till Prevas i och med förvärvet av IT-konsultbolaget Glaze i Malmö 2006. Sedan 2007 har omsättningen i Skåne växt från drygt 30 miljoner kronor till närmare 70 miljoner kronor 2012. I år ligger prognosen på 7 procents tillväxt.

På Malmökontoret ansvarar Patrick Buschow för affärsområdet inbyggda system, som sysselsätter 40 anställda. Bland kunderna syns Axis och Gambro. Senaste året har enheten också jobbat med ett generiskt testsystem som ska visas upp på elektronikmässan TEC som arrangeras i Lund senare i år. Syftet är att effektivisera processen att ta fram automatiserade testsystem för kretskort.

— Vid slutet av 2014 är planen att fem anställda ska jobba med produkten i Malmö, säger Patrick Buschow.

I juni 2012 inledde Prevas sin satsning på managementtjänster och har sedermera växt på området genom ett förvärv av Rhemispheres för drygt ett år sedan. Men den initiala utvecklingen har varit en besvikelse för ledningen som under sommaren valde att lägga ner det spåret i Göteborg. I Skåne finns E.on och Tetra Pak bland kunderna.

— Utvecklingen i Skåne har varit positiv. Ambitionen är att plocka fler kunder där samtliga våra affärsområden kan vara relevanta, säger Patrick Buschow.

Totalt har Prevas drygt 500 anställda. Koncernen omsatte 357 miljoner kronor under första halvåret 2013.

Joel Lyth

Börsnoterade teknikkonsultbolaget Prevas har haft en tuff start på 2013. Första halvåret slutade med 5,6 miljoner kronor i förlust, jämfört […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Så väcker du journalistens intresse

    Överraskning, känslor och pengar. Det är ingredienser till en artikel som väcker alla Rapidusläsares intresse. Så här gör du för att komma i tidningen.

  • Oatly bantar sig i form

    Oatly Group visar en liten försäljningsökning under första kvartalet, trots att efterfrågan av bolagets havrebaserade alternativ minskade med 30 procent i Kina. Huvuddelen av en minskad förlust kommer dock från minskade kostnader.

  • Ascelia rusar på fas 3-resultat

    Ascelia Pharma, med huvudkontor i Malmö, redovisar positiva resultat från en fas 3-studie med kandidaten Orviglance. Aktien rusade på beskedet.

  • Delningsekonomi i Lejonkulan

    I morgon fredag släpper vi ett nytt avsnitt av Lejonkulan. Här är frågan om det finns ekonomi i delningsekonomi.