fredag 3 maj 2024

inloggad som

Ledningen tar över pressat Lundabolag

Ledningsgruppen har under sommaren köpt hälften av aktierna i konsultbolaget Lundinova, med 25 anställda. Säljare är norska koncernen Data Respons. Bakgrunden är bristande lönsamhet i kölvattnet av Sony Mobiles och ST-Ericssons neddragningar i regionen.

Lundinova grundades 2001 av konsulter från Svep och förvärvades sju år senare av norska Data Respons. Inriktningen har varit inbyggda system och vid tiden för uppköpet 2008 hade Lundinova växt till 35 anställda. Men redan året efter slog telekomjättarnas neddragningar i Skåne hårt mot verksamheten som gjorde förlust och tvingades till stora nedskärningar.

Sedan dess har bolaget arbetat på att bredda verksamheten utanför telekomsektorn. Bland annat har uppdragen inom medicinteknik växt till ett av de viktigaste affärsområdena med regionala kunder som Gambro och HemoCue. Trots det har resultatet även de tre senaste åren legat strax under nollstrecket.

Enligt Marcus Weibull, som tillsammans med vd Anders Alvin och Fredrik Bågenholm utgör den trio som nu köper halva bolaget, är det stark prispress snarare än dåligt beläggning som ligger bakom förlusterna.

— De stora aktörerna har varit aggressiva och trenden där konsultmäklare sköter inköpen har också pressat priserna till en närmast osund nivå, säger Marcus Weibull.

Initialt ska affären inte medföra några större förändringar i verksamheten och Marcus Weibull vill ännu inte uttala sig om de strategiska planerna på länge sikt.

Försäljningen sker på initiativ från Data Respons som även fortsättningsvis kommer äga 50 procent av aktierna i Lundinova.

— Vi ville att bolaget skulle få mer lokal anknytning, något som är ännu viktigare i en tuff marknad. I Köpenhamn har vi haft en liknande lösning, säger Data Respons finanschef Rune Wahl.

Före transaktionen värderades Lundinova till tre miljoner kronor. Enligt Data Respons ska affären inte medföra några större vinster eller förluster jämfört med tidigare bokfört värde. Data Respons omsatte 844 miljoner norska kronor 2012 och har närmare 400 anställda varav mer än hälften finns i Sverige.

Joel Lyth

Ledningsgruppen har under sommaren köpt hälften av aktierna i konsultbolaget Lundinova, med 25 anställda. Säljare är norska koncernen Data Respons. […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Så väcker du journalistens intresse

    Överraskning, känslor och pengar. Det är ingredienser till en artikel som väcker alla Rapidusläsares intresse. Så här gör du för att komma i tidningen.

  • Oatly bantar sig i form

    Oatly Group visar en liten försäljningsökning under första kvartalet, trots att efterfrågan av bolagets havrebaserade alternativ minskade med 30 procent i Kina. Huvuddelen av en minskad förlust kommer dock från minskade kostnader.

  • Ascelia rusar på fas 3-resultat

    Ascelia Pharma, med huvudkontor i Malmö, redovisar positiva resultat från en fas 3-studie med kandidaten Orviglance. Aktien rusade på beskedet.

  • Delningsekonomi i Lejonkulan

    I morgon fredag släpper vi ett nytt avsnitt av Lejonkulan. Här är frågan om det finns ekonomi i delningsekonomi.