onsdag 24 april 2024

inloggad som

Tio miljoner i riskkapital till skånsk miljöteknik

Ystadsbolaget Anolytech tar in tio miljoner kronor i riskkapital för en internationell expansion.

Investere är Sydsvensk Entreprenörfond (SEF) tillsammans med riskkapitalbolaget InnovumInvest med bas i Helsingborg.

Anolytech utvecklar teknik för miljövänlig desinfektion av exempelvis dricksvatten för djur men även stall och andra industriella miljöer. Bolagets produkt Anolyt PC ombildar genom elektrolys vanligt salt till hypoklorsyra i en vattenlösning som hämmar bakterietillväxten.

I Sverige används tekniken bland annat av Blenta-gruppen och i fjol tog bolaget en genombrottsorder med amerikanska Chick Master, som levererar utrustning till fjäderfäuppfödare.

catherine ehrensvard 2— Chickmaster är aktiva på 60-70 länder och med investeringen ska vi utvidga vår organisation och bredda våra aktiviteter genom deras nätverk. På längre sikt planerar vi också att växa inom nya branscher, säger Anolytechs vd Cathrine Ehrensvärd.

I dagsläget sysselsätter verksamheten sju anställda och kapitalet ska gå till att rekrytera ytterligare en handfull personer, däribland en säljchef som ska leda den internationella expansionen.

Omsättningen i fjol låg på tio miljoner kronor med en förlust på knappt två miljoner. I år räknar Cathrine Ehrensvärd med öka försäljningen med ytterligare ett par miljon kronor. Processen att ta in kapital påbörjade för nio månader sedan.

— Det har varit något svårare än vad vi trodde. Många större spelare fokuserar på sina befintliga innehav. Nu har vi säkrat kapital för den befintliga affärsplanen för de närmare två åren, säger Cathrine Ehrensvärd.

stedan fischlein portAnolytech grundares 2009 av bland andra Hans Fischlein. InnovumInvest och SEF tar en minoritets del i bolaget där grundare med familjer fortfarande är huvudägare.

Anolytech blir den andra investeringen för InnovumInvest. Sedan tidigare finns teknikbolaget Isec i Höganäs i portföljen, även där gjordes investeringen tillsammans med Sydsvensk Entreprenörfond.

Joel Lyth


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad