söndag 12 maj 2024

inloggad som

Pricksäkert av Olofsson — men tajmingen kan vara problemet

Kort sagt: Med Dan Olofssons köp av Sonys konsultenhet i Lund faller ytterligare en pusselbit på plats för regionens framtida telekomindustri. Tydligt är att mobiltelefoner bara kommer vara en liten del av branschen på sikt. Istället lär det skånska klustret handla om trådlöst internet i ett allt bredare perspektiv.

Av Kristian Svensson, chefredaktör

Rapidus kunde igår berätta att Malmöentreprenören Dan Olofsson tar över 200 hårdvaruutvecklare på Sony Mobile i Lund. Han har under våren köpt ut konsultbolaget Sigma från börsen och börjat en till synes långsiktig omstöpning av verksamheten.

Som nytt affärsområde, vid sidan av IT, management och informationslogistik, satsar Sigma nu på så kallad konnektivitet. I korthet handlar det om lösningar för att koppla upp vardagsprylar mot nätet.

Det har talats om detta länge; kylskåp som själv beställer mjölk, bilar som bokar reparationer och så vidare. Utvecklingen har dock gått ganska långsamt. Men sedan en tid använder vi våra mobiler lika mycket för att surfa som för att ringa, och nu verkar också det mobila nätet på allvar leta sig in i andra apparater runt oss.

Ericsson har tidigare sagt att de tror på 50 miljarder uppkopplade enheter i världen till år 2020. Satsningen på forskningsinstitutet Mapci i Lund, som offentliggjordes i april, ligger också i linje med denna trend. Där handlar det om molnteknologi, alltså infrastrukturen för själva tjänsterna som distribueras ut till användaren via nätet.

Dan Olofsson och hans partner i Sigma Connectivity, Bert Nordberg, har gjort samma analys av förutsättningarna. De passar nu på, efter att Sony Mobile öppnat dörren med ett sparpaket i höstas, att relativt tidigt försöka bygga en position på området.

På flera sätt är affären logisk. Dan Olofsson kan nu hantera Sigma bortom allt vad kvartalshysteri heter. Han gillar offensiva satsningar, inte minst om de också har ett drag av socialt ansvarstagande.

Sony Mobiles interna konsultenhet skapades i höstas för att kunna behålla en del av den varslade personalen, men utvecklarna har hela tiden behövt en extern drivkraft för att kunna överleva.

Nu får de en sådan.

Vid sidan av Sigma och de anställda i konsultenheten, kan affären också få betydelse i ett regionalt perspektiv. Den stärker Skånes profil mot det så kallade internet of things.

Det finns en unik kompetens inom hårdvara på Sony Mobile som nu inte splittras upp, utan får en chans att pröva vingarna inom ett område som ser verkligt hett ut. I bästa fall kan Skåne etablera sig som Europas viktigaste kluster inom mobil telekommunikation i brett perspektiv.

På morgonens presskonferens konstaterade Dan Olofsson själv:
”Det är viktigt för svensk industri att tillgodogöra sig denna teknik. Agerar vi inte här kommer vi att hamna i bakvattnet.”

Men nu gäller det alltså att få in nya kunder. Sony Mobile är fortfarande med i bilden, men det stod svart på vitt på presskonferensen att det i dag inte finns täckning för den årliga kostnaden på ett par hundra miljoner för konsulterna som från och med augusti kommer in i Sigma Connectivity.

Ericsson nämns som potentiell kund, men det är uppenbart att Sigma hoppas kunna sälja in tjänster till bolag som hittills verkat utanför den traditionella telekomindustrin. Tyska biltillverkare lyfts fram som konkret exempel.

Dan Olofsson har varit ute på äventyr i telekombranschen tidigare, med sitt Teleca. Den resan gick både upp och ner, och slutade i utförsäljning. Sigma Connectivity måste betecknas som ett högriskprojekt, även om den bakomliggande analysen är mitt i prick. Frågan är snarare om Olofsson & Co är för tidigt ute.

Det kommer att krävas en hel del uthållighet – och det har hänt förr att lovande initiativ stupat på en tajming som varit bara lite, lite fel.

FAKTA: Det nystartade bolaget Sigma Connectivity tar i augusti över ett par hundra anställda från Sony Mobiles interna konsultenhet. Sigma kommer direkt att nyanställa ett tiotal säljare för konsulttjänsterna, men även befintlig säljorganisation i Sigma ska backa upp satsningen. Sigma Connectivity får sin bas i Sony Mobiles roströda hus invid E22 i Lund (Greenland kallat), medan Sony Mobile själva flyttar sin verksamhet till det vita huset närmat rondellen. Ingen köpeskilling har presenterats i affären.

Kort sagt: Med Dan Olofssons köp av Sonys konsultenhet i Lund faller ytterligare en pusselbit på plats för regionens framtida […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Explosiv marknad i Lejonkulan

    Cirka 30 procent av Ukrainas yta sägs vara kontaminerad med landminor och odetonerad ammunition, som i dagens takt skulle ta hundratals år att röja. Malmöbolaget EO Dynamics utvecklar AR-teknik för att öka tempot på den internationella minröjningen