måndag 4 december 2023

inloggad som

Danska medier tysta om Axcels svenska friskoleflopp

Efter succéer med bland annat försäljningen av smyckeskoncernen Pandora är Axcel ett av Danmarks mest högprofilerade riskkapitalbolag. Hittills har de danska medierna dock varit helt tysta om nedläggningen av friskolekoncernen JB Education, som rönt stor uppståndelse i Sverige. Kraschen föregicks av dramatiskt dalande röreselresultat, visar Rapidus genomgång av Axcels årsredovisningar.

2011 redovisade Jönköpingsbaserade JB Education en förlust efter skatt och finansnetto på -12,4 miljoner kronor. Siffrorna för 2012 är inte offentliga än, men i Axcels senaste bokslut redovisar riskkapitaljätten ett fall i dotterbolagets rörelseresultat före skatt och finansiella poster på 90 miljoner danska kronor, till 2 miljoner danska kronor.

— Vi fick ett elevtapp på 25 procent om året. Det var ingen bra affär, säger Axcels presstalesman Joachim Sperling till Rapidus.

Nyheten om nedläggningen slog ned som en bomb i de svenska medierna i slutet av förra veckan. Men i dansk press har det än så länge varit tyst. Den senaste tiden har Axcel istället uppmärksammats för stora intäkter i samband med försäljningen av Pandora. Axcels partner Christian Frigast, blev så sent som förra veckan vald till ”veckans vinnare” i affärstidningen Børsen. Under 2012 har Axcel dessutom dragit in 2,4 miljarder danska kronor på lyckade försäljningar av de danska klenoderna Royal Copenhagen och Georg Jensen.

Axcel grundades 1994 och gick in i Sverige 2005. I dag har de kontor i Köpenhamn och Stockholm. Utöver JB Education har bolaget fyra svenska innehav: Driconeq, LGT, Netel, och Nordic Waterproofing. Samtliga går bättre än JB Education, enligt Axcels bokslut.

JB Education har drivit gymnasieskolor sedan 1999 och fick Axcel som ägare 2008. Totalt går cirka 10.000 elever i koncernen skolor på 30 platser runt om i Sverige. Av de 23 gymnasieskolorna kommer merparten drivas vidare av nya ägare, fyra finns det än så länge ingen lösning för.

Klik her for at se dansk version af artikeln

Keld Broksø

Efter succéer med bland annat försäljningen av smyckeskoncernen Pandora är Axcel ett av Danmarks mest högprofilerade riskkapitalbolag. Hittills har de […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad