torsdag 29 februari 2024

inloggad som

Birgersson reser sig på nio — Labs2 dubblar omsättningen

Efter flera år med kraftigt fallande omsättning har trenden vänt för det tidigare First North-noterade Labs2 i Lund. Under 2012 mer än fördubblades försäljningen, visar det färska årsbokslutet. Och när Israels statliga energibolag till sommaren börjar bygga fibernät för två miljarder dollar får Lundabolaget del av kakan.

Då Labs2 avnoterades i slutet av 2011 hade omsättningen på några år sjunkit från över 100 miljoner till 2,8 miljoner kronor samtidigt som de sista 12 utvecklarna fick lämna bolaget. Kvar som anställda finns Jonas Birgersson och chefen för det norska dotterbolaget. Ett tiotal konsulter hyrs också in för att vidareutveckla mjukvaran Brikks, ett affärsstödssystem för bredbandstjänster.

Under 2012 steg omsättningen igen till 7,6 miljoner kronor. Jonas Birgersson har svårt att peka ut någon specifik orsak till att försäljningen mer än fördubblades, men menar att bolaget har vind i seglet just nu.

— Under vintern har vi även fått en affär med EQT:s norska bolag Broadnet som gäller 60.000 bredbandskunder. Jag vill inte gå in på några siffror, men det är en stor affär för oss, säger han till Rapidus.

Ännu större avtryck i resultaträkningen väntar sig Jonas Birgersson från affären i Israel. I december stod Via Europa, ägt av Labs2 fram till 2006, som ensam vinnare i en upphandling av statliga Israel Electric om att bygga fibernät upphängt på elstolpar. Projektet väntas dra igång till sommaren med ambitionen att på sju år koppla upp en halv miljon användare till ett nät med en kapacitet på 1 gigabit i sekunden. Budgeten ligger på två miljarder dollar. Parallellt har Labs2 fått sina första Brikks-kunder i Sydamerika, även det genom Via Europa.

Fortfarande visar bolaget dock röda siffror i bokslutet. Under 2012 stannade förlusten på 4 miljoner kronor, bland annat efter att bolaget haft kostnader på 2,2 miljoner kronor för förlikningen med tidigare samarbetspartnern Relacom.

— Men vi är nästan framme vid positivt kassaflöde. Labs2 har aldrig gått med vinst rent operativt och vi har satsat 150 miljoner dollar på tekniken de senaste 15 åren. Skulle det behövas någon liten bryggfinansiering får vi väl göra det, säger Jonas Birgersson.

Labs2 har över 7.000 ägare. Ordförande är Jan Werne.

Erik Olausson

Efter flera år med kraftigt fallande omsättning har trenden vänt för det tidigare First North-noterade Labs2 i Lund. Under 2012 […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Så många svenskar får skatterabatt i Danmark

    Allt fler högavlönade svenskar åtnjuter förmånliga skatteregler i Danmark genom den så kallade forskarskatten. Så här många är de.

  • Lejonet investerar i skånsk lyxtaxi

    Privatchaufförsföretaget The Car vill skala upp sin exklusiva verksamhet utanför Skåne. Vd Tord Rosenlund söker därför nytt kapital i Rapidus podd Lejonkulan – och lejonet hugger.

  • Hon ska leda klimatklustret

    Anita Sindberg är ny vd för hållbarhetshubben Sustainable Business Hub Scandinavia i Malmö. Hon kommer in med stor industriell erfarenhet.