tisdag 30 april 2024

inloggad som

Köpenhamn slåss om internationell oljekongress

Kampen hårdnar för att få världens olje- och gasjättar att förlägga den årliga jättekongressen World Petroleum Congress till Köpenhamn. Bland tillskyndarna finns konsultbolaget Rambøll och Danmarks Tekniske Universtet, DTU. Nu får de draghjälp av den socialdemokratiska statsministern Helle Thorning-Schmidt.

Med 5.700 delegater och runt 20.000 besökare vid senaste kongressen i Qatar har World Petroleum Congress kallats ”olje- och gasindustrins OS”. 2017 hoppas den nationella danska kommittén få jätteevenemanget till Bella Center, som 2009 var skådeplats för FN:s internationella klimattoppmöte.

Den danska kommittén lägger stor vikt på den danska gas- och oljeindustrins innovativa tekniska lösningar. Danmarks olja finns i täta kalklager och är svår att utvinna. Även om exempelvis Norge har 16 gånger så stora oljetillgångar kan Danmark ändå tillföra mycket, menar kommittén som även pekar på att Köpenhamn med Bella Center är en ledande kongress- och konferensstad.

Planerna får uppbackning av Helle Thorning-Schmidt, som skickat med ett brev till ansökan om värdskap. Statsministern trycker på Danmarks teknikutveckling, höga säkerhet och miljöstandarder.

hts port2”Danmark är ett fönster mot gas- och oljeproduktionen i Nordeuropa, inklusive de nordatlantiska och arktiska regionerna” skriver hon i brevet.

Olje- och gasutvinningen ger betydande skatteinkomster till danska staten. Bara under 2011 fick statskassan in 30,6 miljarder danska kronor, motsvarande kostnaden för bygget av Öresundsbron.

Det slutgiltiga beslutet om var kongressen placeras fattas i kanadensiska Calgary i oktober.

Klik her for at se dansk version af artikeln

Keld Broksø

Kampen hårdnar för att få världens olje- och gasjättar att förlägga den årliga jättekongressen World Petroleum Congress till Köpenhamn. Bland […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad