lördag 4 maj 2024

inloggad som

Ny affär i Kina för Crunchfish — rekryterar från RIM

Bara en vecka efter första affären med touchless-tekniken landar Malmöbolaget Crunchfish en andra mobilkund i Kina. Nu handplockas den tidigare TAT/RIM-chefen Carl Tönsgård som ny utvecklings- och leveransansvarig.

Carl Tönsgård går direkt in i företagets ledningsgrupp. Rekryteringen är ett led i ett stärkt fokus på kommersialiseringssidan.

Crunchfish har utvecklat en teknik för att styra mobiltelefoner och surfplattor med gester, utan någon fysisk beröring. Apparatens inbyggda kamera läser av handrörelserna och via patentsökt mjukvara omvandlas informationen till kommandon för att styra bland annat musikspelare och spelapplikationer.

Rapidus kunde förra veckan berätta att första kunden landats i Kina, en stor men icke namngiven mobiltillverkare. Nu har den andra affären fallit på plats.

— De är båda prestigefulla smart phone-tillverkare i Kina som vill vara tidigt ute med denna typ av funktioner, säger vd Joakim Nydemark.

Så sent som i mars presenterade Samsung en liknande teknik i sin nya Galaxy S4, med möjlighet att scrolla text och svara på samtal med en enkel handrörelse.

I och med rekryteringen av Carl Tönsgård har Crunchfish sjutton anställda. Tönsgård har tidigare bott i Korea och byggde där upp TAT:s regionkontor. Han jobbade bland annat med Samsung och ska bidra med sin erfarenhet av just asiatiska kunduppdrag, menar Joakim Nydemark. Carl Tönsgård är gift med Charlotta Tönsgård, vd på ett annat av regionens uppstickarbolag inom telekom, Zimpl.

Crunchfish grundades 2010. I ägarlistan märks den saudiske affärsmannen Mohammed Al-Amoudi, entreprenören Joachim Samuelsson samt Create-grundarna Håkan Paulsson och Mikael Kretz.

Kristian Svensson

Bara en vecka efter första affären med touchless-tekniken landar Malmöbolaget Crunchfish en andra mobilkund i Kina. Nu handplockas den tidigare […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Finns det ekonomi i delningsekonomi?

    I dagens avsnitt av Lejonkulan sätter riskkapitalisten och affärsängeln Janne Dahlqvist tänderna i delningsekonomin. Kulan gästas av Emelie Nilsson Sträng som grundat företaget Della8.