torsdag 9 maj 2024

inloggad som

Ny webbsatsning för Silberskys och Barchans uppstickare

Nykläckta digitaltjänsten SettleBox ska ge privatpersoner bättre koll på vem de handlar med på nätet för att undgå bedragarna. Bakom satsningen står Malmöbolaget Popgiro, uppbackat av Carl Silbersky, Hampus Jakobsson och Jan Barchan.

Popgiro grundes för drygt ett år sedan kring teknik för att hantera själva betalningen då privatpersoner handlar med varandra på nätet. SettleBox ska fungera som en fristående tjänst som ger köparen och säljaren mer information om varandra redan vid första kontakten. Målet är att undvika bedragare på köp- och säljsajter som Blocket.

I vissa sammanhang, som på auktionssajterna Tradera och Ebay, kan köparen och säljaren se om motparten är seriös genom tidigare omdömen som denne fått. Med SettleBox ska dessa omdömen kunna användas även vid andra transaktioner, exempelvis för att hyra ut en stuga på Gotland eller sälja en begagnad bokhylla på Blocket. SettleBox tittar också på innehållet i den första mejlkontakten för att flagga för oseriösa aktörer.

— Om det exempelvis är någon med ett IP-nummer i Bulgarien som försöker sälja en cykel i Lund, då varnar vi för att det kan vara en bedragare, säger Carl Silbersky.

På sikt ska användaren kunna bygga upp en profil med överblick över alla sina transaktioner. Målgruppen är i första hand svenska privatpersoner som redan handlar på nätet, men inom kort räknar Carl Silbersky med att även gå utomlands. Några inkomster ger Settlebox inte i dagsläget, istället ska gratistjänsten öka användningen av Popgiros betalningssystem, där bolaget tar en avgift på varje transaktion.

Popgiro grundades för drygt ett år sedan och sysselsätter i dag de fem grundarna. Bolagets betalningssystem finns integrerat på en rad mindre köp- och säljsajter, bland annat startplatser.se, där privatpersoner kan sälja startplatser till olika idrottsevenemang. Omsättningen är än så länge mycket blygsam, uppger Carl Silbersky.

Erik Olausson

Nykläckta digitaltjänsten SettleBox ska ge privatpersoner bättre koll på vem de handlar med på nätet för att undgå bedragarna. Bakom […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon ska rädda Veg of Lund

    Oatly-veteranen Helene Nielsen har tagit över som vd för Veg of Lund med potatisdrycken Dug. Nu är det vinna eller försvinna efter flera år av stigande förluster.

  • Robotar från Lund vill in i e-handeln

    Cognibotics försäljning av robotautomation accelererar. Efter en ökning med över 30 procent flera år i rad har Lundabolaget nu säkrat sitt största kundavtal hittills.

  • Camurus lyfter på rapport

    Lunds läkemedelsstjärna Camurus ökar på sista raden i dagens rapport för årets första kvartal. Samtidigt upprepar det Lundabaserade läkemedelsbolaget sina finansiella utsikter för helåret.