tisdag 21 maj 2024

inloggad som

Högprofilerat Ideonbolag avvecklas

Det omskrivna Lundabolaget Nocturnal Vision läggs ner. Trots vinst i Venture Cup och stöd från Ideon Innovation, Vinnova, Mobile Heights Business Center och Luis kom bolaget aldrig i mål med sin teknik för mörkerseende i mobilkameror baserad på insektsögon.

Nocturnal Vision grundades 2009 som en avknoppning från Lundaforskning kring dyngbaggarnas mörkerseende. Bolaget fick stort medialt genomslag och vann ett flertal entreprenörspriser, däribland regionfinalen i Venture Cup.

2011 var Nocturnal Vision även ett av 20 utvalda bolag som fick följa med Svenska Institutet på världsturné för att visa upp gräddan av svensk innovation. Men oenigheter bland grundarna, där hälften var forskare och hälften kom från masterprogrammet i entreprenörskap vid Lunds universitet, strödde grus i maskineriet.

— Det fanns olika idéer om vad som behövde göras och vi kom aldrig riktigt överens. En stor del av intresset kom från mobilindustrin och vi ville göra en version som kunde fungera med de komponenter som redan finns i mobilerna, men blev aldrig klara med det, säger medgrundaren Henrik Malm.

Som mest hade bolaget fyra deltidsanställda. Utöver prispengar från Venture Cup finansierades verksamheten med 300.000 kronor i Vinnova-bidrag och en kapitalinjektion från delägaren Luis. Nocturnal Vision hade ett mindre utvecklingssamarbete med Intels dotterbolag Silicon Hive, men några betalande kunder hann bolaget inte få.

Arbetet med Nocturnal Visions teknik ska nu fortgå som ett forskningsprojekt under biologiprofessorn Eric Warrant, som var med och grundade bolaget.

Erik Olausson

Det omskrivna Lundabolaget Nocturnal Vision läggs ner. Trots vinst i Venture Cup och stöd från Ideon Innovation, Vinnova, Mobile Heights […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Skånsk ekonomi i botten

    Skånsk ekonomi befinner sig i ett tufft läge och den som hoppas på bättre tider får vänta. Arbetslösheten ökar mer än i övriga landet, byggandet har stannat av helt och bolagskonkurserna har nått rekordnivåer. De framgår av en ny konjunkturrapport.

  • Handiscover i konkurs

    Malmöbolaget Handiscovers finansieringsplan sprack i sista stund. Nu är bolaget försatt i konkurs och det är oklart om tjänsten kommer att leva vidare.

  • Avstamp för Braincool

    Medicinteknikföretaget Braincool i Lund fick sin företrädesemission övertecknad med 171 procent av det begärda beloppet. Med kassan säkrad räknar vd Jon Berg med att det blir den sista emissionen. Under nästa år blir det positivt kassaflöde.