torsdag 25 april 2024

inloggad som

Crunchfish gör miljonaffär kring ny touchless-teknik

En kinesisk mobiltillverkare ska använda Malmöbolaget Crunchfish teknik för att styra telefonen med gester istället för beröring. Det är det första kommersiella avtalet för uppstickaren Crunchfish, som i ägarlistan har den saudiske affärsmannen Mohammed Al-Amoudi och en rad skånska entreprenörsprofiler.

Vilken mobiltillverkare det handlar om är hemligt, men enligt vd Joakim Nydemark är det en av Kinas större inhemska spelare. Affären är i ett första skede värd en miljon kronor. Därefter tillkommer löpande royalties.

J Nydemark— Det kan bli ett antal miljoner. Företaget har riktigt stora volymer, säger Joakim Nydemark till Rapidus.

Crunchfish har utvecklat en patentsökt mjukvara för så kallad touchless-interaktion med i princip alla elektroniska prylar som har en kamera, exempelvis surfplattor och mobiltelefoner. Implementeringen kräver ingen extra hårdvara, den inbyggda kameran läser av handrörelserna som tolkas med hjälp av mjukvaran.

På vårens mobilmässa i Barcelona visade bolaget upp två applikationer, en för att navigera i spel och en för att sköta mediespelare. Några veckor senare presenterade Samsung en egen variant på geststyrning i sin Galaxy S4, med möjlighet att bland annat scrolla text och svara med en enkel handrörelse.

— Vi får nu ut vår produkt på marknaden och tar den igenom ett kommersialiseringsprojekt vilket är en milstolpe i bolagets utveckling, säger Joakim Nydemark.

Tekniken ska användas i såväl en befintlig som en kommande modell hos den kinesiska tillverkaren. De första enheterna skeppas under senare delen av sommaren.

Crunchfish grundades 2010 och genomgick ifjol en omstöpning när Mohammed Al-Amoudi och serieentreprenören Joachim Samuelsson gick in som investerare. Idag sysselsätter verksamheten 16 anställda, med fokus helt på touchless-tekniken. I ägarlistan märks även Create-grundarna Håkan Paulsson och Mikael Kretz, grundaren Paul Cronholm samt fastighetsveteranerna Claes Ripa och Claes Ohlsson.

Företaget sitter idag på Bredgatan i Malmö, men flyttar till sommaren in i Epsilons gamla lokaler i Media Evolution City.

Kristian Svensson

En kinesisk mobiltillverkare ska använda Malmöbolaget Crunchfish teknik för att styra telefonen med gester istället för beröring. Det är det […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Så mycket tjänade skånska börs-vd:ar 2023

    Peter Nilsson, vd för Trelleborg, var Skånes bäst betalda börs-vd 2023. Men ytterligare tolv vd:ar tjänade över 10 Mkr. Rapidus har listan över Skånes bäst betalda börs-vd:ar. Så här mycket tjänade de under 2023.

  • Fetast plånbok vinner

    Efter en tolfteplats av fjorton i SHL måste något göras med hockeylaget Malmö Redhwaks. I brist på kommunalt stöd behövs det nya och kreativa samarbeten med näringslivet.

  • Blandad kompott i rapportfloden

    Fortsatt svag efterfrågan medan kostnadsjakt i bolagen putsar resultaten. Det är den trend som går att utläsa ur de skånska börsbolagens rapporter för det första kvartalet, även om bilden är mycket blandad. Vi sammanfattar mer än ett dussin färska skånska rapporter.