fredag 26 april 2024

inloggad som

Kentima noteras — tidigare börs-vd leder Europasatsning

IT-bolaget Kentima i Staffanstorp är på väg att noteras på Stockholmsbörsens First North-lista. Nästa vecka öppnar bolaget en nyemission för att ta in 21 miljoner kronor och bredda ägandet inför listningen.

Pengarna ska främst gå till marknadsaktiviteter och till att biffa upp säljkåren. Kentima omsatte senaste räkenskapsåret 45 miljoner kronor med en vinst på 1,1 miljoner, men försäljningen utanför Sverige är försvinnande liten.

Verksamheten är i dag uppdelad i fyra affärsområden. Störst är industridatorer för tuffa miljöer som bland annat används i Sandviks gruvor, samt mjukvara för att skapa övervakningssystem åt processindustrin.

Men det är det tredje affärsområdet, egenutvecklad mjukvara för kameraövervakning, som bolaget i första hand lanserar på Europamarknaden. Tekniken används bland annat för att söka i inspelat material och koppla ihop videoövervakning med brand- och inbrottslarm. Bland kunderna finns köpcentret Emporia i Malmö och logistikjätten DSV.

Rapidus kan i dag berätta att utlandssatsningen kommer att ledas av MultiQ:s förre vd Anders Laurin, som i vintras värvades som styrelseledamot och nu även går in operativt i verksamheten.

Kentima har 21 anställda och ska rekrytera ytterligare ett tiotal under de närmaste två åren, uppger vd Kent Nilsson. Han grundade bolaget i mitten av 1990-talet och står fortfarande som ägare till 95 procent av aktierna. Resten ägs av delar av personalen.

Redan 2009 försökte Kentima ta in riskkapital för att gå utomlands. Men den gången var tajmingen usel, medger Kent Nilsson.

— Vi drabbades hårt av finanskrisen. Denna gång är vi också mycket bättre förberedda, säger han.

Som ett led i börsplanerna har Jens Kinnander, advokat på Glimstedt i Lund, värvats som styrelseordförande. Målet är att Kentima ska vara noterat före sommaren. Emissionen är inte garanterad, men Kent Nilsson och närstående har förbundit sig att teckna tio procent av de nytryckta aktierna.

Kentima blir det senaste i raden av skånska bolag som börsintroducerats under våren. Både Vigmed och Nexam Chemical handlas i dag på First North, medan NeuroVive nyligen tagit klivet från Aktietorget till Stockholmsbörsens small cap-lista.

Erik Olausson

IT-bolaget Kentima i Staffanstorp är på väg att noteras på Stockholmsbörsens First North-lista. Nästa vecka öppnar bolaget en nyemission för […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon återvinner elbilsbatterier

    Veckans Lejonkulan gästas av Raula Runsten, medgrundare av Rebaba som utvecklar system för energilagring i industriell skala med hjälp av uttjänta elbilsbatterier.