tisdag 14 maj 2024

inloggad som

Japanskt genombrott för uppstickarstudio i Helsingborg

|  , , , ,
|  

Den lilla spelutvecklingsstudion Shapefarm i Helsingborg har knappt hunnit dyka upp på kartan förrän bolaget flyttar till Tokyo. Bakom flytten ligger en genombrottsaffär med en av Japans största spelföreläggare.

Shapefarm grundades för några år sedan som ett kollektiv av sju frilansar från konkursade Grin. I dag består bolaget av tre delägare som alla arbetar med grafik till spel, film och reklam.

Bland de tidigare uppdragsgivarna finns Samsung, Capcom och Ubisoft. Men ett avtal med en stor japansk spelförläggare i slutet av 2012 har vänt upp och ner på verksamheten. Sedan dess har bolaget projektanställt 18 grafiker och utvecklare världen över, kontrakterat en underleverantör i Malaysia och börjat förbereda en flytt av Shapefarm till Japan.

— Det är ett helt nytt actionspel som ska släppas i slutet av 2013 eller början av 2014, säger vd Thomas Lilja som annars är förtegen med detaljer kring projektet.

Affären ger Shapefarm intäkter på 1,2 miljoner kronor i månaden och en viktig fot in på den japanska marknaden, som bolaget försökte bearbeta redan för några år sedan.

— Det är mycket svågerpolitik som styr i Japan, när man väl har börjat arbeta med en samarbetspartner fortsätter man ofta med dem, säger Thomas Lilja.

Parallellt med det japanska uppdraget arbetar bolaget med sitt första egna spel, Dangerous men, ett actionspel för mobiler och läsplattor.

Erik Olausson

Den lilla spelutvecklingsstudion Shapefarm i Helsingborg har knappt hunnit dyka upp på kartan förrän bolaget flyttar till Tokyo. Bakom flytten […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon leder cancerforskning med ny affärsidé

    Ett litet läkemedelsbolag kan inte vara bäst på allt från forskning till kapitalresning. Det säger Anki Malmborg Hager som i 30 år haft ett finger med i spelet i en lång rad av Lunds tongivande läkemedelsbolag. Nu leder hon uppstartsbolaget Lead Biologics med annan affärsidé.

  • Solid X blåser av fusionen

    Det blir ingen fusion mellan konsultbolagen Solid X och Time People Group. Orsaken som anges i ett pressmeddelande är ”strategiska överväganden”. Men Rapidus vet mer.

  • Skånska bolagsfinalister

    AI, hållbarhet, analys och golf. Inom dessa områden verkar framtidens skånska succébolag. I alla fall om man ska tro juryn i Venture Cups regionfinal i syd.