torsdag 9 maj 2024

inloggad som

Malmöbolag går i land med IT-system för sjöfarten

Stora delar av den svenska färjeflottan använder ett HR-system från det nästintill okända IT-bolaget Omborddata i Malmö. I ett nytt avknoppningsbolag satsar Omborddata på att jaga kunder även på landbacken, med kafékedjan Barista som första provkund.

Runt 130 svenska fartyg i rederier som TT Line, Stena och Destination Gotland använder i dag Omborddatas mjukvara för att hantera bemanningen till sjöss och löneutbetalningar till personalen. Systemet är skräddarsytt för sjöfarten och de regelverk som gäller där men vidareutvecklingen, som lagts i det nykläckta dotterbolaget Xoodin, riktar sig även mot exempelvis restauranger och detaljhandel på torra land.

Det nya, webbaserade systemet är tänkt att spara tid för personalchefer som behöver kalla in vikarier och pussla ihop arbetscheman. I korthet går det ut på att vikarierna själva registrerar när de kan och vill jobba. Den bemanningsansvariga kan därmed få fram en lista på lämpliga kandidater till varje arbetspass och arbetsuppgift.

— De första som testat det är kafékedjan Barista, men då handlade det om ett pilotprojekt. Betalande kunder hittills är Destination Gotland och TT Line, säger Omborddatas vd Fredrik Öberg.

Han och kollegan Mattias Swenson äger bolaget sedan ett par år tillbaka. I dag jobbar fem personer på Omborddata, med satsningen på Xoodin ska ytterligare en rekryteras. Omborddata omsatte knappt fem miljoner kronor 2012 med enbart svenska kunder, men på sikt längtar Fredrik Öberg över Sundet. I nuvarande version är bolagets HR-system obrukbart i Danmark, som har andra skatteregler och bestämmelser i kollektivavtalen.

— Danmark är en av världens största sjöfartsnationer, dit vill vi gärna. De svenska fartyg som flaggas om till danska går ofta till danska konkurrenten Soft-Team, men det är bara för att det inte kan använda vårt system, säger Fredrik Öberg.

Erik Olausson

Stora delar av den svenska färjeflottan använder ett HR-system från det nästintill okända IT-bolaget Omborddata i Malmö. I ett nytt […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon ska rädda Veg of Lund

    Oatly-veteranen Helene Nielsen har tagit över som vd för Veg of Lund med potatisdrycken Dug. Nu är det vinna eller försvinna efter flera år av stigande förluster.

  • Robotar från Lund vill in i e-handeln

    Cognibotics försäljning av robotautomation accelererar. Efter en ökning med över 30 procent flera år i rad har Lundabolaget nu säkrat sitt största kundavtal hittills.

  • Camurus lyfter på rapport

    Lunds läkemedelsstjärna Camurus ökar på sista raden i dagens rapport för årets första kvartal. Samtidigt upprepar det Lundabaserade läkemedelsbolaget sina finansiella utsikter för helåret.