tisdag 16 april 2024

inloggad som

Fem snabba till Ericssons teknikchef Ulf Ewaldsson…

… som är en av fem nya ledamöter som tar plats i Lunds universitets styrelse från 1 maj. Bland övriga nykomlingar finns Sveriges Radios tidigare chef Mats Svegfors och Cecilia Christersson, prorektor för Malmö Högskola.

Hur djupt går dina skånska rötter?

ulf_ewaldsson— Min farfar blev läkare i Lund på 1920-talet och mina föräldrar bor kvar i Skåne, så jag har en väldigt nära relation till regionen.

Varför vill du sitta i universitetets styrelse?

— Både för mig personligen och för Ericsson är forskning, utbildning och kompetensförsörjning väldigt viktigt. Genom detta uppdrag kan jag bidra till att industri och akademin får ett tätare samarbete.

Vad tar du med dig från din karriär inom Ericsson?

— Jag har jobbat många år på Ericsson där teknikledarskap spelar en mycket viktigt roll i all vår produktutveckling. Jag förstår betydelsen av att satsa på rätt teknisk kompetens och att förutse framtida kompetensbehov.

Hur mycket samverkan har Ericsson med Lunds universitet i dag?

— Vi har framförallt samarbetat inom radioteknologi, till exempel för basstationer och modem. Där ser vi fortsatt behov av Lunds kunskap. Utöver detta finns ett brett behov inom teknisk kompetens, allt ifrån signalbehandling och systemdesign till programvarumetodik.

Hur ser du på det nya telekominstitut som Lunds universitet och Region Skåne startar i Lund tillsammans med Sony Mobile och med en chef från ST-Ericsson?

— En mycket spännande möjlighet.

Erik Olausson

… som är en av fem nya ledamöter som tar plats i Lunds universitets styrelse från 1 maj. Bland övriga […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Nato är nya drömkunden…

    Medlemskapet i Nato öppnar en marknad värd över tusen miljarder dollar årligen. Det gäller inte bara för försvarsmateriel, flera branscher kan gräva guld i försvarsalliansen.

  • …och en guldgruva för startups

    Utöver att bli leverantör till miljardmaskineriet Nato finns det stora pengar att söka i försvarsrelaterade fonder. Men skånska bolag kan få vänta på sin del av kakan.

  • Alfa Laval prisas i Lund

    Alfa Laval och Patrik Källåker, chef för bolagets svenska verksamhet, fick motta Lunds kommuns näringslivspris i förra veckan. I motiveringen finns ord som samhällsengagemang, innovation och hållbarhet.