torsdag 29 februari 2024

inloggad som

Region Skåne och universitetet bakom nytt forskningsinstitut

Rapidus kan idag berätta att Region Skåne och Lunds universitet backar upp ett nytt forskningsinstitut inom telekom i Lund. Björn Ekelund från ST-Ericsson leder satsningen, som förläggs i lokaler hos Sony Mobile.

Det hela är ett initiativ från styrgruppen bakom klusterorganisationen Mobile Heights, med bland andra regionråd Pia Kinhult, kommunstyrelseordförande Mats Helmfrid och rektor Per Eriksson. Startskottet för arbetet gick i höstas när Sony Mobile annonserade att 650 tjänster skulle skäras bort i Lund. Sedan dessa har både Ericsson och ST-Ericsson kommit med skånska varsel.

Syftet är att stärka regionens telekomindustri genom tätare samverkan mellan akademi och näringsliv. En av förebilderna är Stanford Research Institute, SRI, i Silicon Valley i Kalifornien där Mobile Heights vd Mats Ekstrand själv bott och verkat under sin tid på Sony Ericsson.

Enligt vad Rapidus erfar ska forskningsinstitutet ligga i Vasakronans lokaler hos Sony Mobile i Lund. Fokus kommer bland annat vara molntjänster. Initialt ansvarig för verksamheten är Björn Ekelund, i dag chef för industrikontakter och forskning på ST-Ericsson.

— I arbetet med att få till detta har Björn en viktig roll att spela, säger Mats Ekstrand till Rapidus.

Han vill inte ge några ytterligare detaljer om projektet. Inte heller Per Eriksson eller Pia Kinhult vill ge några officiella kommentarer på tisdagen. Men enligt uppgift ska såväl Lunds universitet som Region Skåne vara med och finansiera satsningen.

Skånes telekomkluster går just nu igenom en radikal omstrukturering. Sedan Sony tog över Sony Ericsson för drygt ett år sedan har Ericsson flaggat för att ensamt driva modemutvecklingen på ST-Ericsson, medan resterande delar av verksamheten i Lund läggs ner. 400-600 tjänster väntas försvinna.

— Det unika med vår region är att det finns både bredd och djup i kunskapen om telekom. Spelar vi dessa kort rätt kan vi dra en oerhörd nytta av det, säger Mats Ekstrand.

Kristian Svensson

Rapidus kan idag berätta att Region Skåne och Lunds universitet backar upp ett nytt forskningsinstitut inom telekom i Lund. Björn […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Så många svenskar får skatterabatt i Danmark

    Allt fler högavlönade svenskar åtnjuter förmånliga skatteregler i Danmark genom den så kallade forskarskatten. Så här många är de.

  • Lejonet investerar i skånsk lyxtaxi

    Privatchaufförsföretaget The Car vill skala upp sin exklusiva verksamhet utanför Skåne. Vd Tord Rosenlund söker därför nytt kapital i Rapidus podd Lejonkulan – och lejonet hugger.

  • Hon ska leda klimatklustret

    Anita Sindberg är ny vd för hållbarhetshubben Sustainable Business Hub Scandinavia i Malmö. Hon kommer in med stor industriell erfarenhet.