fredag 26 april 2024

inloggad som

Tidigare Kinachef ny ansvarig för Sonys konsultenhet i Lund

Konsultenheten som bildades med varslade Sony Mobile-anställda i Lund jobbar för att ta en position på marknaden. Rapidus kan i dag berätta att ny ansvarig är Björn Lundqvist, som tidigare byggt upp koncernens utvecklingscenter i Beijing.

Björn Lundqvist tar över efter Fredrik Hedlund och gör sin första arbetsdag som konsultchef i dag, tisdag. Han har senaste månaderna varit ansvarig för området Engineering Services inom Sony Mobile Consultant Business Unit (CBU), som enheten kallas. Innan dess var han chef för koncernens kundservice, och längre tillbaka stationerad i Kina och den som startade Sony Ericssons utvecklingssajt i Beijing.

Cirka 230 personer jobbar i dag på CBU i Lund. Enheten fungerar ännu inte som ett fristående bolag, utan Björn Lundqvist rapporterar till Sony Mobiles högste chef Kunimasa Suzuki.

CBU har sedan starten fått in ett tiotal externa kunder. Bland uppdragen märks Android-anpassningen av Precise Biometrics smarta mobilskal Tactivo. Men lejonparten av resurserna läggs alltjämt inom Sony-sfären.

Hur stora överväganden har ni fått göra angående vilka kunduppdrag ni kan ta?

— Det finns naturligtvis sådana överväganden, eftersom vi ägs av Sony Mobile och Sony Corporation. I övrigt vill jag inte kommentera det, säger Björn Lundqvist till Rapidus.

Han vill heller inte säga något om hur långt gångna förhandlingarna är med möjliga samarbetspartners till konsultverksamheten.

— Just nu jobbar vi för att få in fler kunder, säger Björn Lundqvist.

CBU bildades i höstas efter beskedet om neddragningar på Sony Mobile i Lund. Främst är det hårdvaruutvecklare som ingår i divisionen, som är uppbyggd på tre ben: Engineering Services, Production Technologies samt Test & Certification. Det hela är ett initiativ för att bibehålla och utveckla Lunds kompetens inom telekom.

Kristian Svensson

Konsultenheten som bildades med varslade Sony Mobile-anställda i Lund jobbar för att ta en position på marknaden. Rapidus kan i […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon återvinner elbilsbatterier

    Veckans Lejonkulan gästas av Raula Runsten, medgrundare av Rebaba som utvecklar system för energilagring i industriell skala med hjälp av uttjänta elbilsbatterier.