torsdag 25 april 2024

inloggad som

77 miljoner till skånska inkubatorbolag

Ett 70-tal uppstartsbolag fick tillsammans dela på nära 77 miljoner kronor i riskkapital under 2012, visar siffror från Skånes tre största företagsinkubatorer som Rapidus tagit del av. Två tredjedelar har gått till Lund Life Science Incubator, LSI.

Tillsammans reste företagen i Lund LSI 50 miljoner kronor förra året, bland annat efter att Aktietorgslistade Spago Imaging tog in 21 miljoner i en fulltecknad emission. Det kan jämföras med Ideon Innovation och Minc, där de unga inkubatorbolagen tillsammans fick in 12,7 miljoner respektive 14,1 miljoner kronor under 2012.

Men insatserna är generellt större inom life science-branschen och LSI:s bolag har även tidigare dragit in stora summor: runt 80 miljoner 2011 och 60 miljoner 2010. Och nu i vår har Nexam Chemical genomfört en nyemission värd 55 miljoner kronor.

Trots de generella svårigheterna med att skaffa riskkapital ser LSI:s affärsutvecklare Dan Mogren ett visst uppsving efter flytten från Biomedicinskt Centrum till Medicon Village.

— Projekt som sitter för nära universitet upplevs som alldeles för tidiga att investera i. Här får bolagen bättre exponering och en miljö som är mer marknadsinriktad, säger Dan Mogren.

Mincs nya vd Mårten Öbrink tycker sig ha sett en attitydförändring hos investerarna under senhösten.

— Riskaptiten är tillbaka. Det är fortfarande inte enkelt att hitta kapital, men det är heller inte omöjligt.

Imorgon håller Minc en strategidag för att staka ut vägen mot framtiden.

— Jag är anställd för att lyfta Minc ännu ett snäpp. Imorgon börjar vi en ny resa, säger Mårten Öbrink.

Lund LSI är också den inkubator som växt snabbast under 2012, då lokalytan mer än fyrdubblades med flytten till Medicon Village. Från 16 inkubatorbolag med runt 75 sysselsatta för ett år sedan, rymmer LSI i dag 22 bolag med 105 sysselsatta. Det är ungefär lika många som i Mincs inkubatormiljö och runt dubbelt så många som på Ideon Innovation.

Inkubator Bolag  Sysselsatta  Riskkap (mkr)
Ideon Inn  22 50 12,7
Minc  31 100 14,1
LLSI  22 105 50

Just på Ideon Innovation var det i fredags avtackning med skumpa och sushi för entreprenörerna som lämnade inkubatorprogrammet 2012. Vd är Rickard Mosell.

Vd för Lund Life Science Incubator är Örjan Norberg.
Inkubatorerna finansieras alla av en blandning av offentligt och privat kapital, med Innovationsbron/Almi och kommunerna i Lund och Malmö som viktiga delar. Syftet är att underlätta för nya företagsbyggen, ofta med koppling till akademin.

Erik Olausson

Ett 70-tal uppstartsbolag fick tillsammans dela på nära 77 miljoner kronor i riskkapital under 2012, visar siffror från Skånes tre […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Så mycket tjänade skånska börs-vd:ar 2023

    Peter Nilsson, vd för Trelleborg, var Skånes bäst betalda börs-vd 2023. Men ytterligare tolv vd:ar tjänade över 10 Mkr. Rapidus har listan över Skånes bäst betalda börs-vd:ar. Så här mycket tjänade de under 2023.

  • Fetast plånbok vinner

    Efter en tolfteplats av fjorton i SHL måste något göras med hockeylaget Malmö Redhwaks. I brist på kommunalt stöd behövs det nya och kreativa samarbeten med näringslivet.

  • Blandad kompott i rapportfloden

    Fortsatt svag efterfrågan medan kostnadsjakt i bolagen putsar resultaten. Det är den trend som går att utläsa ur de skånska börsbolagens rapporter för det första kvartalet, även om bilden är mycket blandad. Vi sammanfattar mer än ett dussin färska skånska rapporter.