fredag 1 mars 2024

inloggad som

Uppköp skapar ny e-handelskoncern…

Ägarna bakom Nordisk E-handel i Malmö har förvärvat en del av Göteborgsbolaget Sharespine. Köpet är startpunkten på ett koncernbygge som ska ta ett större grepp om tekniken på den mognande och hårt konkurrensutsatta e-handelsmarknaden.

Tvåmannsbolaget Sharespine arbetar med systemintegration mellan e-handelstjänster, primärt byggda på öppen källkod, och affärssystem som Visma och Mamut Enterprise. Sharespine kommer nu utgöra del av den nybildade koncernen eValent, där även Nordisk E-handel samt Malmöbolagen Nordiska Driftskompaniet och Shopitoo ingår. Totalt får koncernen 25 anställda och en omsättning på 20 miljoner kronor.

— För varje uppgift inom e-handeln har det funnits en leverantör, det är inte troligt att det fortsätter vara så. Marknaden står inför en konsolidering och då vill vi vara offensiva. Breddning av våra verksamhetsområden skapar nya möjligheter för affärer, säger Nordisk E-handels vd Runar Wahlgren till Rapidus.

Ambitionen är att de mindre bolagen i koncernen ska växa med en handfull anställda under året.

Istället för att utveckla egna e-handelssystem köper företag i dag vanligen färdiga system alternativt anpassar en lösning byggd på öppen källkod. Logiken bakom eValent är att täcka en större del av marknaden och internt kunna hantera en längre bit av värdekedjan från system till integration.

I kundlistan finns bland andra Höganäs och Stockholms Lokaltrafik men också en större massa mindre företag. Nordisk E-handels system ingår som en del i Swedbanks och sparbankernas företagstjänst för webbutiker som lanserades i slutet av 2012.

— Vi ser stor potential i det samarbetet och lägger mycket tid på att marknadsföra och föreläsa om det i vår, säger Runar Wahlgren som är största ägare i koncernen tillsammans med styrelseledamoten Leif Lindberg.

Joel Lyth

Ägarna bakom Nordisk E-handel i Malmö har förvärvat en del av Göteborgsbolaget Sharespine. Köpet är startpunkten på ett koncernbygge som […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Så många svenskar får skatterabatt i Danmark

    Allt fler högavlönade svenskar åtnjuter förmånliga skatteregler i Danmark genom den så kallade forskarskatten. Så här många är de.

  • Lejonet investerar i skånsk lyxtaxi

    Privatchaufförsföretaget The Car vill skala upp sin exklusiva verksamhet utanför Skåne. Vd Tord Rosenlund söker därför nytt kapital i Rapidus podd Lejonkulan – och lejonet hugger.

  • Hon ska leda klimatklustret

    Anita Sindberg är ny vd för hållbarhetshubben Sustainable Business Hub Scandinavia i Malmö. Hon kommer in med stor industriell erfarenhet.