måndag 13 maj 2024

inloggad som

MVA spikar framtidens fokusområden

På ett styrelsemöte förra veckan beslutade Medicon Valley Alliance, MVA, vilka tre områden som ska stå i fokus för medlemsorganisationens arbete: e-health, immunreglering och systembiologi.

MVA har sedan en tid arbetat med att sålla fram fokusområden inom life science. Som Rapidus tidigare berättat har MVA anlitat Boston Consulting Group för att kartlägga möjligheterna för klustret, som enligt rapporten lider av låg tillväxt och är beroende av några få storbolag. Det slutliga målet är att få branschen att växa och kunna attrahera internationella toppforskare och företag till regionen.

Av de områden konsultrapporten pekat ut har tre valts för omedelbar uppstart. Ett fjärde område, stukturbiologi, anses också viktigt, men eftersom forskningen där är knuten till bland annat ESS och MAX IV drar MVA igång detta senare.

MVA:s roll blir nu att driva den fortsatta processen, arbeta med finansiering och säkra politisk uppbackning.

— Detta ska inte bli en skrivbordsprodukt. Vi har erfarenheter från samarbetet i ett redan startat fokusområde, drug delivery. Deltagarna där ser helt klart synergier i att ha samlats kring gemensamma projekt, säger vd Stig Jørgensen.

Inom e-health handlar det om att med IT-hjälpmedel klara hemsjukvård med övervakning och medicinering på distans. I området immunreglering studeras immunsystemets roll i sjukdomar och behandling.

Det tredje fokusområdet, systembiologi, handlar om att anpassa läkemedel genom att studera olika individers arvsmassa kopplat till vilka sjukdomar de drabbas av under sina liv. Här har både Danmark och Sverige en unik position i och med våra personnummersystem och befintliga biobanker.

På topplistan över styrkeområden har även storskalig bioteknisk produktion, functional food samt reproduktionstekniker figurerat. Dessa har valts bort med motiveringen att det redan finns uppbackning i form av samarbeten och ekonomiska satsningar från andra aktörer. MVA kommer dock att bidra med bland annat internationell marknadsföring.

Elisabet Ottosson

På ett styrelsemöte förra veckan beslutade Medicon Valley Alliance, MVA, vilka tre områden som ska stå i fokus för medlemsorganisationens arbete: […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Explosiv marknad i Lejonkulan

    Cirka 30 procent av Ukrainas yta sägs vara kontaminerad med landminor och odetonerad ammunition, som i dagens takt skulle ta hundratals år att röja. Malmöbolaget EO Dynamics utvecklar AR-teknik för att öka tempot på den internationella minröjningen