lördag 27 april 2024

inloggad som

Efter fabriksinvesteringen – QPharma breddar produktportföljen

Malmöbaserade QPharma håller på att ta sin nya produktionsanläggning i drift och tror på en 50-procentig ökning av omsättningen 2015 jämfört med 2011. Dessutom ska bolaget använda sin kärnkompetens, frisläppning av läkemedel ur silikonmaterial, i nya applikationer: vaginala spiraler och implantat.

Kärnan i företagets verksamhet är polymerer laddade med aktiva substanser. Det har hittills handlat om vaginalringar som kvinnan själv kan föra in och som jämt utsöndrar ett eller flera läkemedel över tid.

Omsättningen förra året låg strax under 200 miljoner kronor — en ökning med tjugo procent sedan 2011. Prognosen för 2015 är 250 miljoner kronor, inräknat den ökade verksamheten i nya anläggningen.

Tre fjärdedelar av QPharmas rörelse består av legoproduktion av vaginalringar, tabletter, granulat och suspensioner med aktiva substanser. En fjärdedel är utvecklingsprojekt, varav en mindre del är egna projekt. Ett av de egna projekten är en vaginalring mot en specifik sjukdom som i dag behandlas med kirurgi, och beräknas vara klart i de prekliniska studierna under året, uppger vd Kenneth Stokholm.

Tidigare produktionsyta har utökats med 2.000 kvadratmeter till totalt 17.000 kvadratmeter. För tillfället pågår igångkörning av tre nya produktionslinjer, dedikerade till specifika kundprodukter. Det finns plats för ytterligare fyra produktionslinjer.

— Vi är unika som erbjuder tjänster i alla faser i tekniken med långsam, konstant frisläppning ur silikon, från tidig forskning till kommersiell produktion, säger Kenneth Stokholm till Rapidus.

Det finns andra företag som arbetar med samma teknik, exempelvis Bayer och Merck, men de erbjuder inte kontraktsservice åt kunder. I praktiken är QPharma ensamma i sin nisch, enligt Kenneth Stokholm.

QPharma ägs av miljardären Frederik Paulsen genom det holländska holdingbolaget Nordic Group. Företaget har 135 anställda, en siffra som förväntas öka med runt 15 personer i år.

Elisabet Ottosson

Malmöbaserade QPharma håller på att ta sin nya produktionsanläggning i drift och tror på en 50-procentig ökning av omsättningen 2015 […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon återvinner elbilsbatterier

    Veckans Lejonkulan gästas av Raula Runsten, medgrundare av Rebaba som utvecklar system för energilagring i industriell skala med hjälp av uttjänta elbilsbatterier.