fredag 19 juli 2024

inloggad som

Efter fabriksinvesteringen – QPharma breddar produktportföljen

Malmöbaserade QPharma håller på att ta sin nya produktionsanläggning i drift och tror på en 50-procentig ökning av omsättningen 2015 jämfört med 2011. Dessutom ska bolaget använda sin kärnkompetens, frisläppning av läkemedel ur silikonmaterial, i nya applikationer: vaginala spiraler och implantat.

Kärnan i företagets verksamhet är polymerer laddade med aktiva substanser. Det har hittills handlat om vaginalringar som kvinnan själv kan föra in och som jämt utsöndrar ett eller flera läkemedel över tid.

Omsättningen förra året låg strax under 200 miljoner kronor — en ökning med tjugo procent sedan 2011. Prognosen för 2015 är 250 miljoner kronor, inräknat den ökade verksamheten i nya anläggningen.

Tre fjärdedelar av QPharmas rörelse består av legoproduktion av vaginalringar, tabletter, granulat och suspensioner med aktiva substanser. En fjärdedel är utvecklingsprojekt, varav en mindre del är egna projekt. Ett av de egna projekten är en vaginalring mot en specifik sjukdom som i dag behandlas med kirurgi, och beräknas vara klart i de prekliniska studierna under året, uppger vd Kenneth Stokholm.

Tidigare produktionsyta har utökats med 2.000 kvadratmeter till totalt 17.000 kvadratmeter. För tillfället pågår igångkörning av tre nya produktionslinjer, dedikerade till specifika kundprodukter. Det finns plats för ytterligare fyra produktionslinjer.

— Vi är unika som erbjuder tjänster i alla faser i tekniken med långsam, konstant frisläppning ur silikon, från tidig forskning till kommersiell produktion, säger Kenneth Stokholm till Rapidus.

Det finns andra företag som arbetar med samma teknik, exempelvis Bayer och Merck, men de erbjuder inte kontraktsservice åt kunder. I praktiken är QPharma ensamma i sin nisch, enligt Kenneth Stokholm.

QPharma ägs av miljardären Frederik Paulsen genom det holländska holdingbolaget Nordic Group. Företaget har 135 anställda, en siffra som förväntas öka med runt 15 personer i år.

Elisabet Ottosson

Malmöbaserade QPharma håller på att ta sin nya produktionsanläggning i drift och tror på en 50-procentig ökning av omsättningen 2015 […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


 • Kvinnor i Lejonkulan

  Rapidus podd Lejonkulan har träffat en lång rad driftiga kvinnliga entreprenörer, och då handlar det om intim hälsa, njutning och relationer. Passa på att lyssna när programledare Jan Dahlqvist tar tempen på deras affärsidéer.

 • Ung börs-vd med miljardmål

  Konsultbolaget Solid X vd Filip Alexanderson är en av Sveriges yngsta börs-vd:ar. Han har kammat hem flera utmärkelser för sitt entreprenörskap. Siktet är nu inställt på att tiofaldiga omsättningen till 1 miljard kronor. Här förklarar han hur det ska gå till.

 • Inwido ser ljusning

  Fönsterbolaget Inwido i Malmö levererar en kvartalsrapport som antyder att det värsta kan vara över på bygg- och renoveringsmarknaden. Orderboken växte organiskt med 10 procent i andra kvartalet. Aktien steg tvåsiffrigt på rapporten.

 • Hänt i vecka 28

  Kvartalsrapporter har dominerat veckans nyhetsflöde från de skånska börsbolagen. Det är en blandad kompott med konjunkturmässigt motstridiga signaler som framträder. En rapport som gav aktielyft var Careiums, med vd Christian Walén.


 • Miljardavtalet sprack

  Bioteknikföretaget Aqilions samarbetsavtal med läkemedelsjätten Merck avslutas. Av avtalet som hade potential att ge Aqilion 10 miljarder kronor, blir alltså intet.

 • Enorama lanserar i USA

  Nikotintuggummin, medicinsk cannabis och vitt snus. Malmöbolaget Enorama Pharma har sicksackat sig fram med sina produktprioriteringar. Men nu ska det vita snuset lanseras i USA.

 • Magle på köparstråt

  Magle Chemoswed i Malmö aviserar sitt andra förvärv på kort tid. Först var det Amniotics som slukades, nu köper kontraktstillverkaren ett danskt bolag för 240 Mkr.

 • Senzagen på offensiven

  Men 37 nya miljoner ska Senzagen, med vd Peter Nählstedt, gå på offensiven för att bredda produktportföljen och följa kunderna hela vägen till marknaden.

 • Amniotics köps upp – trots allt

  Efter nya turer ser det ut att bli en affär där Magle Chemoswed köper det likviditetspressade stamcellsbolaget Amniotics.

 • Iconovo tar fram inhalator mot fetma

  I Danmark täljer läkemedelsgiganten Novo Nordisk guld på läkemedel mot fetma. Nu vill Lundabolaget Iconovo ha sin del av den omtalade och snabbt växande marknaden, med en inhalator.

 • Immunovia behöver pengar

  Immunovias styrelse har beslutat genomföra en företrädesemission om 70 Mkr som är garanterad till hälften. Pengarna ska gå till att sätta andra generationen av bolagets analystest för tidig upptäckt bukspottkörtelcancer på den amerikanska marknaden under nästa år.

 • Uppköpet av Amniotics föll

  Magle Chemoswed drar sig ur köpet av läkemedelsforskningsbolaget Amniotics. Vad som nu händer med det hårt pressade Amniotics är oklart.

 • Avstamp för Braincool

  Medicinteknikföretaget Braincool i Lund fick sin företrädesemission övertecknad med 171 procent av det begärda beloppet. Med kassan säkrad räknar vd Jon Berg med att det blir den sista emissionen. Under nästa år blir det positivt kassaflöde.

 • Milstolpe för Borrebaeck-bolag

  Senzagen visar lönsamhet på EBITDA-nivå under årets första kvartal. Det är första gången i bolagets historia.