torsdag 25 april 2024

inloggad som

EXTRA: NE köper e-learningbolag — tar sikte på Myndighetssverige

Malmöbolaget NE — Nationalencyklopedin köper Foxshare i Göteborg som utvecklar en teknisk plattform för e-learning. Med förvärvet vill NE växa bland organisationer och myndigheter och öppnar samtidigt säljkontor i Göteborg och Stockholm.

I dag står skolsektorn för lejonparten av NE:s omsättning. Uppköpet av tremannabolaget Foxshare är ett steg för att få ytterligare ett ben att stå på.

hubert_kjellberg port— Vi har redan en hel del kunder bland myndigheter men vill växa mer bland annat genom att bättre utnyttja våra språklexikon. Med Foxshare får vi tillgång till en teknik där vi kan använda vårt starka varumärke för att växa, säger NE:s vd Hubert Kjellberg till Rapidus.

Bland Foxshares existerande kunder syns Karolinska Institutet, Sveriges Kommuner och Landsting och Sveriges Demenscentrum.

Hubert Kjellberg vill inte gå in mer i detalj på vilka tjänster NE kommer att leverera genom den nya plattformen. Tre anställda följer med i köpet och tillsammans med ytterligare säljpersonal bildar de Göteborgskontoret. Därtill öppnar bolaget en säljenhet i Stockholm.

Breddningen av verksamheten kan ses som en lärdom från flera tuffa år i början på 2000-talet då konsumentmarknaden, som NE då var stark beroende av, sviktade betydligt när uppslagsboken i pappersformat tappade i popularitet. Det ledde till stora nedskärningar men på senare år har verksamheten stabiliserats och senaste verksamhetsåret låg omsättningen på drygt 55 miljoner kronor med ett resultat på knappt 6 miljoner. NE ingår i koncernen Cydonia Development.

Joel Lyth

Malmöbolaget NE — Nationalencyklopedin köper Foxshare i Göteborg som utvecklar en teknisk plattform för e-learning. Med förvärvet vill NE växa […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Så mycket tjänade skånska börs-vd:ar 2023

    Peter Nilsson, vd för Trelleborg, var Skånes bäst betalda börs-vd 2023. Men ytterligare tolv vd:ar tjänade över 10 Mkr. Rapidus har listan över Skånes bäst betalda börs-vd:ar. Så här mycket tjänade de under 2023.

  • Fetast plånbok vinner

    Efter en tolfteplats av fjorton i SHL måste något göras med hockeylaget Malmö Redhwaks. I brist på kommunalt stöd behövs det nya och kreativa samarbeten med näringslivet.

  • Blandad kompott i rapportfloden

    Fortsatt svag efterfrågan medan kostnadsjakt i bolagen putsar resultaten. Det är den trend som går att utläsa ur de skånska börsbolagens rapporter för det första kvartalet, även om bilden är mycket blandad. Vi sammanfattar mer än ett dussin färska skånska rapporter.