söndag 28 april 2024

inloggad som

Active Biotech inget långsiktigt innehav för Investor

Wallenbergarnas Investor blir ny ägare i forskningsbolaget Active Biotech i Lund. Den initiala satsningen på 270 miljoner kronor görs som en så kallad finansiell investering. Ägandet har därmed en betydligt kortare horisont än Investors kärninnehav.

Investors portfölj består i huvudsak av storbolag som Ericsson, SEB och AstraZeneca. Direktsatsningar i mindre, riskfyllda projekt har inte varit lika vanliga. Men nu går Investor alltså in och blir tredje största ägare i börsnoterade Active Biotech.

Exakt för hur lång tid engagemanget sträcker sig är ännu oklart.

— Det är en finansiell investering och där har vi en annan typ av tidshorisont än för våra långsiktiga kärninnehav, säger Magnus Dalhammar, ansvarig för investerarrelationer på Investor.

Han hävdar vidare att det inte diskuterats huruvida Investor ska försöka få in en representant i styrelsen. Största ägare i Active Biotech är MGA Holding och Nordstjernan. Båda ställer sig positiva till att släppa in Investor som ny delägare.

Active Biotech har idag sex läkemedelsprojekt:
* Laquinimod, mot MS, drivs med israeliska Teva
* Tasq, mot prostatacancer, drivs med franska Ipsen
* Anyara, mot njurcancer
* 57-57, mot systemisk skleros
* Isi, prekliniskt projekt inom cancer
* RhuDex, mot reumatoid artrit, licensavtal med tyska MediGene

Under 2012 har företaget dragit ner på personal för att vara 60 anställda när omstruktureringen avslutas under våren. Active Biotech har drabbats av ett antal bakslag i forskningen senaste tiden, men Stockholmsbörsen gillade i alla fall dagens besked. Strax innan 11 hade aktien handlats upp fem procent. Vd är Tomas Leanderson.

Kristian Svensson

Wallenbergarnas Investor blir ny ägare i forskningsbolaget Active Biotech i Lund. Den initiala satsningen på 270 miljoner kronor görs som […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon återvinner elbilsbatterier

    Veckans Lejonkulan gästas av Raula Runsten, medgrundare av Rebaba som utvecklar system för energilagring i industriell skala med hjälp av uttjänta elbilsbatterier.