söndag 19 maj 2024

inloggad som

Han leder Sigmas Norgesatsning

Uppköpsaktuella IT-konsulten Sigma gör ett nytt försök i Norge. Ambitionen är att inom en femårsperiod nå en omsättning på 200 miljoner kronor på den norska marknaden. Rapidus kan berätta att det nystartade bolaget leds av Kjell Bjørn Rønning.

Sigma vill inte kommentera vem som leder satsningen, men enligt Rapidus källor blir Kjell Bjørn Rønning vd. Han kommer närmast från Enfo Norway och har, liksom ytterligare en hemlig partner som är med i satsningen, en lång bakgrund med ledarpositioner inom norska IT-sektorn.

För tio år sedan valde Sigma att dra sig ur Norge. Finanschefen Lars Sundqvist ser goda skäl för en comeback.

— Liksom flera av våra konkurrenter upplever vi att det finns en stark norsk marknad med bra valutaläge och lönebild. Avsikten är att ha en relativt liten organisation på plats i Norge och utnyttja våra svenska och ukrainska resurser, något som kommer göra oss konkurrenskraftiga, säger Lars Sundqvist.

Målsättningen är att nå en omsättning på 200 miljoner kronor i Norge 2018. Sundqvist är något försiktig i bedömningen för 2013 men vid slutet av året ska verksamheten ändå sysselsätta 5-10 personer på plats i Norge och därtill generera uppdrag för 3-4 gånger så många konsulter i Sverige och Ukraina.

Totalt har Sigma förbundit sig att satsa 2,5 miljoner norska kronor i verksamheten och går därtill i borgen för ett lån på ytterligare två miljoner kronor. Initialalt äger Sigma 55 procent av Sigma ITM AS Norge, därtill finns en option att förvärva resterande delar av bolaget fram till 2018 där resultatutvecklingen avgör prislappen.

Sigma-koncernen sysselsätter i dag runt 1.400 anställda varav 1.000 finns i Sverige med knappt 200 personer på kontoren i Skåne och Blekinge. I slutet av februari offentliggjorde storägaren Dan Olofsson ett bud på utestående aktier i bolaget. Acceptfristen löper fram till den 19 april.

Joel Lyth

Uppköpsaktuella IT-konsulten Sigma gör ett nytt försök i Norge. Ambitionen är att inom en femårsperiod nå en omsättning på 200 […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Laserprecision i Lejonkulan

    Nu släpper vi veckans avsnitt av podden Lejonkulan som gästas av laserexperten och Beamonics vd Can Xu. Han har bakgrund […]