måndag 13 maj 2024

inloggad som

10 miljoner ska göra Lidds klart för försäljning

Projektbolaget Lidds i den privata life science-inkubatorn Puls i Helsingborg tar in 10,5 miljoner kronor i en fulltecknad nyemission från i huvudsak tidigare ägare. Pengarna ska användas till att förbereda försäljning av bolaget som utvecklat produkten Liproca Depot för lokal behandling av prostatacancer. Dialog om ett uppköp pågår med sex läkemedelsbolag.

Tillskottet ska bland annat finansiera kompletterande försök som ska visa att produktionsprocessen kan skalas upp, vilket har krävts för att få vissa läkemedelsbolag intresserade av projektet.

Liproca Depot är en injicerbar beredning som långsamt frisätter den aktiva substansen lokalt i prostatan. Förutom projektet äger bolaget en patenterad teknikplattform för långsam läkemedelsfrisläppning. Vid en försäljning finns alternativet att Lidds behåller teknikplattformen för att fortsätta utveckla andra läkemedel som kan utnyttja samma frisläppningsmetod.

— Vi har idag samtal med minst sex olika läkemedelsbolag, där flera är intresserade av både projektet och teknikplattformen. När vi har visat att vår produktionsmetod kan skalas upp för att producera material till nästa kliniska studie, fas III, kommer vi troligen ha fler spekulanter, säger projektledare Lars Åke Malmsten.

Han räknar med att försäljningen ska kunna genomföras under året.
Det är ett hundratal privatpersoner och företag som har pumpat in pengar i projektet sedan Lidds bildades 2003. De största aktieposterna är på strax under tio procent vardera.

Puls, Partner för Utvecklingsinvesteringar inom Life Sciences, är en privat inkubator inom life science som bildades 2002. Sedan starten har Puls haft åtta projektbolag varav två sålts av, däribland DuoCort som 2011 gick till amerikanska ViroPharma i en affär värd upp mot en miljard svenska kronor.

Elisabet Ottosson

Projektbolaget Lidds i den privata life science-inkubatorn Puls i Helsingborg tar in 10,5 miljoner kronor i en fulltecknad nyemission från […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon leder cancerforskning med ny affärsidé

    Ett litet läkemedelsbolag kan inte vara bäst på allt från forskning till kapitalresning. Det säger Anki Malmborg Hager som i 30 år haft ett finger med i spelet i en lång rad av Lunds tongivande läkemedelsbolag. Nu leder hon uppstartsbolaget Lead Biologics med annan affärsidé.

  • Solid X blåser av fusionen

    Det blir ingen fusion mellan konsultbolagen Solid X och Time People Group. Orsaken som anges i ett pressmeddelande är ”strategiska överväganden”. Men Rapidus vet mer.

  • Skånska bolagsfinalister

    AI, hållbarhet, analys och golf. Inom dessa områden verkar framtidens skånska succébolag. I alla fall om man ska tro juryn i Venture Cups regionfinal i syd.