måndag 20 maj 2024

inloggad som

Respiratorius rusar på studiebesked

|  
|  

Lundabolaget Respiratorius aktie steg över 20 procent under måndagsförmiddagen. Bakom kursrusningen ligger ett besked om att ännu en cancerklinik har inkluderats i den pågående fas I-studien. Det gör att studien på preparatet VAL-001 kan avslutas snabbare.

Det är 20 år sedan det senaste stora läkemedlet för behandling av diffust storcelligt B-cellslymfom kom, Rituximab. Behandling med den kraftiga cytostatikan är tuff för patienterna och Respiratorius hoppas kunna ta fram en mildare behandling.

— Vi går på första linjens behandling och inte den palliativa fasen, det vill säga vi vill bota sjukdomen. Förhoppningen är att vår substans, som ges som en förbehandling, både ska lindra de tuffa bieffekterna av Rituximab och ska förbättra överlevnadsgraden hos patienterna, säger Respiratorius vd Johan Drott.

Den pågående fas I-studien görs på Skånes onkologiska klinik vid SUS i Lund, och nu tillkommer en onkologisk klinik vid Akademiska sjukhuset i Uppsala.

Tack vare att VAL-001 består av redan godkända läkemedel, även om de ges vid en annan indikation, kan försöken i klinik genomföras snabbare än annars. Förhoppningarna är att klinisk fas II ska kunna starta under nästa år.

Företagets nuvarande finanser är tillräckliga för att föra fas I-studien i hamn, enligt Johan Drott, så en nyemission är i nuläget inte aktuell. Förutom läkemedlet mot diffust storcelligt B-cellslymfom har företaget en kandidat mot KOL.

Elisabet Ottosson

Lundabolaget Respiratorius aktie steg över 20 procent under måndagsförmiddagen. Bakom kursrusningen ligger ett besked om att ännu en cancerklinik har […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Laserprecision i Lejonkulan

    Nu släpper vi veckans avsnitt av podden Lejonkulan som gästas av laserexperten och Beamonics vd Can Xu. Han har bakgrund […]