söndag 2 februari 2025

inloggad som

Nya siffror jämnar ut handelsbalansen över Sundet

Handelsbalansen över Öresund är drygt 15 miljarder kronor bättre, till Sveriges fördel, än tidigare beräknat. Det uppger nyhetsbrevet Mandag Morgen.

Idag skriver Mandag Morgen om nya siffror från de ekonomiska samarbetsorganisationerna WTO och OECD, baserade på ett nytt sätt att mäta handel över landsgränserna. Metoden tar i högre grad hänsyn till värdetillväxten som skett i respektive land, vilket ska ge bättre bedömning av utbytet än traditionella uträkningar. Exempelvis innehåller en bil som köpts in från Tyskland i dag en väldig massa komponenter som framställts i andra länder.

Enligt uppgifterna ska Danmarks export gentemot just Tyskland ha undervärderats kraftigt, med cirka 30 miljarder kronor, medan handelsöverskottet mot länder som USA, Kina och Sverige tvärtom övervärderats.

Danmark är liksom Sverige ett utpräglat exportland, med positiv handelsbalans. Länderna emellan har det varit Danmark som haft övertaget i ekonomiskt utbyte. Men nu indikeras alltså att glappet kan vara mindre än hittills trott, eller att rollerna till och med kan vara ombytta.

Mandag Morgen rapporterar att dansk nettohandel gentemot Sverige under 2009 överskattades med nära tre miljarder dollar, motsvarande en bit över 15 miljarder svenska kronor, jämfört med den officiella statistiken. Sett till talen från Danmarks Statistik skulle 2009 med denna korrigering innebära att Sverige gick från negativ till positiv handelsbalans gentemot Danmark.

Samtidigt finns experter som anser att just handelsbalansen mellan två enskilda länder har liten betydelse i ett nationalekonomiskt perspektiv.

– Det är ett missförstånd att den bilaterala handelsbalansen har betydelse. Det är den samlade handelsbalansen för ett land som är viktig, eller möjligen handelsbalansen gentemot en större region som Asien, säger danska Eksportrådets chefsekonom Jacob Warburg till Nytt från Öresund.

Enligt Danmarks Statistik var Danmarks export till Sverige motsvarande 71,7 miljarder svenska kronor under 2009 och importen 63,6 miljarder. Bland annat säljer Danmark livsmedel och råvaror till Sverige, medan handeln på andra hållet till stor del består av elektronik, papper och trä. /Kristian Svensson

Handelsbalansen över Öresund är drygt 15 miljarder kronor bättre, till Sveriges fördel, än tidigare beräknat. Det uppger nyhetsbrevet Mandag Morgen. […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Fåhraeus stänger fond med EU-pengar

    Serieentreprenören och Lundaprofilen Christer Fåhraeus stänger sin investeringsfond FSG 2 med en rejäl dos EU-pengar i kassan. Så här mycket har fonden nu att investera.

  • Enoramas kassa sinar

    Nikotinbolaget Enorama Pharma i Malmö behöver pengar och genomför en företrädesemission på 35 miljoner kronor. Pengarna kommer dock inte räcka ens ett år.

  • Joel Eklunds ryggsäcksbolag på rätt väg

    USWE Sports, där Tepe-ägaren Joel Eklund är huvudägare, fortsätter sitt återtåg efter en rad förlustår. Arjo som nyligen sparkade sin vd levererar viss förbättring. Nexam Chemical tappar. Detta är torsdagens kvartalsrapporter.


  • Vägen till det “omöjliga”: lönsam tillväxt

    Många startups misslyckas för att de saknar ett marknadsbehov. Men det finns lösningar på problemet. Här listar riskkapitalisten Jan Dahlqvist några av stegen som leder till framgång.

  • God fortsättning!

    Hej alla Rapidusfans. Efter en välbehövlig julvila är vi igång igen med bevakning av Sveriges mest underbevakade näringsliv, sett i […]

  • Med sikte på ett nytt och bättre år

    Gott nytt år, alla kära läsare. Nu stänger vi 2024 som rent ut sagt blev ett skitår. Vi ser fram emot ett bättre 2025 där lägre räntor ger fler investeringar som sätter snurr på hjulen för oss alla.

  • Nyhetskrönika

    Det saknades inte dramatik i skånskt näringsliv under 2024. Mellby Gårds tvärvändning i försäljningen av Academedia till Roger Akelius tog nog priset. Här följer några av Rapidus höjdpunkter under det gångna året.

  • Den största utmaningen för startups

    Under tre säsonger med Rapidus podcast Lejonkulan har programledare Jan Dahlqvist intervjuat 45 startup-entreprenörer. Här är hans spaning av startup-bolagens största utmaning och misstag.

  • Sverige är inte innovationens land

    Via Lejonkulan har jag haft förmånen att intervjua 45 entreprenörer om deras största utmaningar och risker inför framtiden. En sak står klart – Sverige riskerar att halka efter i den globala kapplöpningen om startups och talanger.

  • Så fungerar venture debt

    Tror du stenhårt på ditt företag men har svårt att få riskkapital genom att sälja aktier? Då kan du se på möjligheten att få ett tillväxtlån från en riskkapitalist. Rapidus krönikör och poddprogramledare Jan Dahlqvist förklarar hur det fungerar.

  • Se upp för vanliga fällan i startups

    Det vimlar av fallgropar för en startup. Även den som hittar kunder och får i gång försäljningen kan falla på målsnöret, till exempel på grund av en illa skött ”cap table”. Men vad är det? Riskkapitalisten Jan Dahlqvist, delar med sig av sina erfarenheter efter 25 år i branschen.

  • Glad midsommar!

    Ännu ett utgivningsår är till ända för Rapidus. Efter mer än 200 nyhetsbrev och 600 artiklar går vi på redaktionen in i sommarutgivning. Det innebär att vi bara ses på måndagar fram till den 12 augusti. Intressanta sommarintervjuer utlovas.

  • Sälja eller sälja ut?

    Skånska etablerade företagare skrattar hela vägen till banken när de säljer sina företag. Kommer fler att säljas? Ja, det är högst sannolikt. Det är ju kul för aktieägarna, men tråkigt för regionen.