måndag 17 juni 2024

inloggad som

Italiensk affär dubblar omsättningen för BoMill

Teknikbolaget BoMill i Lund dubblade omsättningen under 2012, från 3,5 till cirka 7 miljoner kronor. Bakom siffrorna ligger bolagets största order hittills, fem sorteringsmaskiner för italienskt durumvete.

I BoMills roterande trumma analyseras kornen med infrarött ljus och sorteras med hjälp av tryckluft i olika fraktioner efter bland annat proteinhalt. Tekniken har funnits på marknaden sedan 2007 men ännu finns bara en handfull installationer runt om i världen, däribland en hos österrikiska Rannersdorfer Bio-Muhle, del av kvarnkoncernen LLI Euromills.

Installationen hos den italienska leverantören är den första för BoMills inom durumvete. Tiomannabolaget förhandlar även om affärer inom malt, det vill säga korn som får gro och sedan rostas till öl- och whiskytillverkning.

— Vi diskuterar med mälterier i Europa. Det är viktigt med rätt proteinhalt i malten så det är ett potentiellt stort marknadssegment för oss, säger Jan Johansson, som är sälj- och marknadsansvarig på bolaget.

BoMill har de senaste åren gått med mellan två och åtta miljoner kronor i förlust per år. Hösten 2011 fick bolaget in drygt 20 miljoner kronor i riskkapital då Sydsvensk Entreprenörfond och utsädesföretaget Syngentas dotterbolag Syngenta Ventures blev nya ägare. Största ägare är fortfarande grundaren Bo Löfqvist.

Erik Olausson

Teknikbolaget BoMill i Lund dubblade omsättningen under 2012, från 3,5 till cirka 7 miljoner kronor. Bakom siffrorna ligger bolagets största […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


 • Recept mot matsvinn i Lejonkulan

  Varje år orsakas matsvinn för mer än 100 miljarder dollar av temperaturavvikelser i transportkedjan av kylda och frysta livsmedel. Startupen […]


 • Därför lämnar Kockums Malmö

  En epok går i graven när Kockums i slutet av nästa år lämnar det gamla varvsområdet i Malmö och kör flyttlasset till Lund. Bygget av det nya kontoret i Brunnshög håller på att ta form. Här berättar Kockumschefen Mats Wicksell varför Kockums lämnar sin gamla hemstad.

 • Opticept lånar 29 miljoner för att klara stororder

  Opticepts genombrottsorder, värd fem gånger mer än hela fjolårets omsättning, fick aktiekursen att rusa med mer än 100 procent. I dag meddelar bolaget att man tar ett lån för att klara ordern.

 • Genombrott för Opticept

  Opticept har fått sin största order hittills, fem gånger större än tidigare års helårsomsättningar.
  – Det går inte att jämföra med något annat vi presterat, säger vd Thomas Lundqvist som nu måste skala upp produktionen.

 • Färdigbakade Krinova-bolag

  Får det vara vegansk fish and chips och sorbet? Nothing Fishy och Folkets Pops blev i fredags avtackade i Kristianstad efter att ha deltagit i Krinovas livsmedelsinkubator.

 • Sportbetting blev träpaneler

  Att ett tvillingpar som ägnat sig åt sportbetting skulle satsa på akustiska träpaneler var en högoddsare. Men det blev en succé och bolaget Wood on Wall i Helsingborg hoppas nå 100 Mkr i försäljning inom bara några år.

 • Hon ska rädda Veg of Lund

  Oatly-veteranen Helene Nielsen har tagit över som vd för Veg of Lund med potatisdrycken Dug. Nu är det vinna eller försvinna efter flera år av stigande förluster.

 • Oatly bantar sig i form

  Oatly Group visar en liten försäljningsökning under första kvartalet, trots att efterfrågan av bolagets havrebaserade alternativ minskade med 30 procent i Kina. Huvuddelen av en minskad förlust kommer dock från minskade kostnader.

 • Han blir ny vd för Nord-Lock

  Daniel Westberg blir nästa vd för Latourägda industriföretaget Nord-Lock Group i Malmö. Posten har visat sig vara en språngbräda för den som vill bli börs-vd.

 • Opticept pressar spanska oliver

  Opticept i Lund kommer in på den spanska olivoljemarknaden som lidit svårt av torka på senare år. En första försäljning av maskiner som ökar oljeutvinningen går till ett stort olivoljekooperativ.

 • Stororder till Nolato

  Plasttillverkaren Nolato i Torekov tecknar ett nytt avtal värt en årsomsättning på 700 Mkr under produktens livslängd. Och livslängden är lång, säger vd Christer Wahlquist.