måndag 29 april 2024

inloggad som

Italiensk affär dubblar omsättningen för BoMill

Teknikbolaget BoMill i Lund dubblade omsättningen under 2012, från 3,5 till cirka 7 miljoner kronor. Bakom siffrorna ligger bolagets största order hittills, fem sorteringsmaskiner för italienskt durumvete.

I BoMills roterande trumma analyseras kornen med infrarött ljus och sorteras med hjälp av tryckluft i olika fraktioner efter bland annat proteinhalt. Tekniken har funnits på marknaden sedan 2007 men ännu finns bara en handfull installationer runt om i världen, däribland en hos österrikiska Rannersdorfer Bio-Muhle, del av kvarnkoncernen LLI Euromills.

Installationen hos den italienska leverantören är den första för BoMills inom durumvete. Tiomannabolaget förhandlar även om affärer inom malt, det vill säga korn som får gro och sedan rostas till öl- och whiskytillverkning.

— Vi diskuterar med mälterier i Europa. Det är viktigt med rätt proteinhalt i malten så det är ett potentiellt stort marknadssegment för oss, säger Jan Johansson, som är sälj- och marknadsansvarig på bolaget.

BoMill har de senaste åren gått med mellan två och åtta miljoner kronor i förlust per år. Hösten 2011 fick bolaget in drygt 20 miljoner kronor i riskkapital då Sydsvensk Entreprenörfond och utsädesföretaget Syngentas dotterbolag Syngenta Ventures blev nya ägare. Största ägare är fortfarande grundaren Bo Löfqvist.

Erik Olausson

Teknikbolaget BoMill i Lund dubblade omsättningen under 2012, från 3,5 till cirka 7 miljoner kronor. Bakom siffrorna ligger bolagets största […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • ”Vi behöver gasa och bromsa samtidigt”

    Emballageföretaget Boxon i Helsingborg räknar med ett tufft 2024.
    – Vi märker tydligt av lågkonjunkturen, säger vd Fredrik Ståhl som trots det siktar på att dubbla omsättningen på längre sikt.

  • ”Det får vara nog med dödsspiralfinansieringar”

    Nyemissionerna bland små börsbolag står som spön i backen. I många fall handlar det om rena räddningsaktioner. Det vore bättre att avnotera eller likvidera många av dessa bolag. Det säger Oscar Ahlgren, vd för Västra Hamnen Corporate Finance.

  • USA-flytt lyfter Immunovia

    Lundabolaget Immunovia redovisar en kraftigt minskad förlust för årets första kvartal. Flytten över Atlanten och minskad personalstyrka ligger bakom resultatet.

  • Starkt från Alfa Laval

    Alfa Lavals aktie tog ett skutt uppåt när kvartalsrapporten presenterades i förra veckan. Rapidus samlar upp de skånska storbolagsrapporterna.