lördag 28 september 2024

inloggad som

… men ännu återstår hundratals miljoner i etapp två

Linjäraccelerator och lagringsringarna är bara första steget i Max IV-bygget i Lund. Ledningen har just påbörjat upphandlingarna för etapp två: experimentstationer för 560 miljoner kronor.

I första rundan handlar det om utrustning till de sju experimentstationer som redan är finansierade genom en donation från Knut och Alice Wallenbergs stiftelse och bidrag från svenska universitet. Upphandlingsprocessen rivstartar nu, bara i år räknar upphandlingskoordinatorn Peter Malmsten med att dra igång ett 40-tal upphandlingar.

Totalt finns plats för uppåt 30 experimentstationer. Som Rapidus berättade i höstas har estniska staten och finska The Academy of Science även förbundit sig att finansiera den åttonde experimentstationen.

Max IV ska enligt nuvarande tidsplan vara igång sommaren 2015. Inräknat byggnader, teknisk utrustning och experimentstationer beräknas anläggningen kosta ett antal miljarder kronor att färdigställa.

Erik Olausson

Linjäraccelerator och lagringsringarna är bara första steget i Max IV-bygget i Lund. Ledningen har just påbörjat upphandlingarna för etapp två: […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Nothing Fishy i Lejonkulan

    Rapidus podd Lejonkulan tar nya kliv och lanserar nu formatet vodd, det vill säga filmade intervjuer. I studion har vi denna gång Ola Secher som tillsammans med sin kollega Jared Christensen är grundare av matföretaget Nothing Fishy.