måndag 13 maj 2024

inloggad som

Ikea flyttar dansk verksamhet till Malmö

Ikeas bolag för affärsutveckling med strategiska underleverantörer, Ikea Industry Investment & Development, finns i dag utanför Kastrup. Med bygget av det nya globala kontoret i Malmö flyttas verksamheten över Sundet.

Under våren 2015 ska bygget av det nya kontoret med 600-800 arbetsplatser stå klart bredvid Ikeas stora varuhus vid Svågertorp i Malmö. Kontoret, som döpts till Hubhult, ska bli centrum för flera viktiga Ikea-funktioner. Första spadtaget tas i slutet på 2013.

Hubhult ska bli plats för en rad Ikea-enheter som i dag finns i gamla Sockerbruket i Helsingborg. Huvudkontoret för det interna produktionsbolaget Swedwood i Ängelholm kommer också med sin verksamhet. Dessutom ska 60 mötesrum och 220 hotellrum byggas för att kunna ta hand om de cirka 1.000 anställda som varje vecka reser hit från andra Ikea-kontor.

Ikea Industry Investment & Development drogs igång 2008 och har i dag ett tiotal anställda fokuserade på större utvecklingsprojekt med möbelkedjans strategiska underleverantörer. Det kan gälla allt från att stödja leverantören att växa, leta finansiering hos exempelvis banker eller EU, till att optimera materialflöden och kostnader. Ikea Industry Investment & Development hade vid senaste räkenskapsåret en omsättning på 24 miljoner danska kronor, en ökning med drygt 40 procent mot föregående år.

Hubhult blir Ikeas näst största kontor, efter Älmhult, där företagets vagga stod. Huvudkontoret finns i holländska Leiden.

Elisabet Ottosson

Ikeas bolag för affärsutveckling med strategiska underleverantörer, Ikea Industry Investment & Development, finns i dag utanför Kastrup. Med bygget av det […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Explosiv marknad i Lejonkulan

    Cirka 30 procent av Ukrainas yta sägs vara kontaminerad med landminor och odetonerad ammunition, som i dagens takt skulle ta hundratals år att röja. Malmöbolaget EO Dynamics utvecklar AR-teknik för att öka tempot på den internationella minröjningen