torsdag 25 april 2024

inloggad som

Omstart för Neobiotics — i Stockholm och Göteborg

Forskningsprojekten i vilande Lundabolaget Neobiotics, substanser med effekt mot bakterier och virus samt mot benskörhet, får en ny chans. Men kapitalbrist gör att verksamheten flyttas från Skåne.

Sedan starten 2005 har runt fem miljoner kronor investerats i Neobiotics. I ägarlistan fanns bland andra Lumitec, Lundaforskaren Anders Grubb och en handfull affärsänglar, bland dem Kjell Stenberg, som också investerat i Taurus Energy och WntResearch. För två år sedan lades bolaget i malpåse.

Rättigheterna till de antibiotikaliknande substanserna har nu sålts till Stockholmsbolaget ZuLa, som enligt huvudägaren Thorleif Lavold väljer en otraditionell utvecklingsväg. Istället för kliniska försök för att uppfylla läkemedelskrav kommer företaget som ett första steg på väg mot läkemedel redan i år lansera en kosmetisk produkt, en salva som bland annat kan ha effekt mot munsår.

Den del av upptäckterna inom Neobiotics som rör effekter mot bland annat benrelaterade sjukdomstillstånd, som benskörhet, tandlossning och reumatism, övergick i fjol till Strongbone, där Göteborgs universitets holdingbolag är delägare till 25 procent. Substanserna kan hämma osteoklaster, celler i kroppen som bryter ner benvävnad. Under året planeras djurstudier av substanserna.

Elisabet Ottosson

Forskningsprojekten i vilande Lundabolaget Neobiotics, substanser med effekt mot bakterier och virus samt mot benskörhet, får en ny chans. Men […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Så mycket tjänade skånska börs-vd:ar 2023

    Peter Nilsson, vd för Trelleborg, var Skånes bäst betalda börs-vd 2023. Men ytterligare tolv vd:ar tjänade över 10 Mkr. Rapidus har listan över Skånes bäst betalda börs-vd:ar. Så här mycket tjänade de under 2023.

  • Fetast plånbok vinner

    Efter en tolfteplats av fjorton i SHL måste något göras med hockeylaget Malmö Redhwaks. I brist på kommunalt stöd behövs det nya och kreativa samarbeten med näringslivet.

  • Blandad kompott i rapportfloden

    Fortsatt svag efterfrågan medan kostnadsjakt i bolagen putsar resultaten. Det är den trend som går att utläsa ur de skånska börsbolagens rapporter för det första kvartalet, även om bilden är mycket blandad. Vi sammanfattar mer än ett dussin färska skånska rapporter.