torsdag 9 maj 2024

inloggad som

HiFi-teknik från Lund ger nytt ljud i lådan

Finns det genvägar till det perfekta ljudet? I Lund har en grupp privatinvesterare hittills satsat runt fem miljoner kronor på ny elektronik som fått högtalartillverkare världen runt att spetsa öronen.

Tekniken består av ett kretskort för signalbehandling som kan programmeras för att manipulera ljudet. Till exempel kan amplituden justeras eller signalen fördröjas för olika frekvensområden. Tanken är att kompensera för olika akustiska brister i högtalare där exempelvis designen begränsar resonanslådan.

Kretskortet med tillhörande mjukvara utvecklades ursprungligen i konsultbolaget Aditus Science, men knoppades av som bolaget Böhmer Audio för ett par år sedan. Efter smyglansering på hemelektronikmässan CES i Las Vegas förra året har högtalartillverkare i bland annat Norge, Sydafrika och USA börjat testa tekniken.

— Tillverkarna provar själv ut vilka konfigurationer de vill ha på kretskorten. Sedan får vi betalt när vi tillverkar dem i stora serier, säger vd Bernt Böhmer.

Sedan avknoppningen från Aditus Science har runt fem miljoner kronor satsats i bolaget från en handfull investerare. Bland dem finns Jan Olofsson, grundare till småländska datortillverkaren JLT Mobile Computers, Bo Thorvinger som är advokat på Maqs i Malmö samt Richard och Per-Ola Ovin från den tidigare ägarfamiljen till ScanCoin-koncernen.

Bernt Böhmer räknar med blygsam omsättning i år men ett par miljoner kronor i intäkter 2014. Bolaget sysselsätter fem personer varav en på heltid.

Erik Olausson

Finns det genvägar till det perfekta ljudet? I Lund har en grupp privatinvesterare hittills satsat runt fem miljoner kronor på […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon ska rädda Veg of Lund

    Oatly-veteranen Helene Nielsen har tagit över som vd för Veg of Lund med potatisdrycken Dug. Nu är det vinna eller försvinna efter flera år av stigande förluster.

  • Robotar från Lund vill in i e-handeln

    Cognibotics försäljning av robotautomation accelererar. Efter en ökning med över 30 procent flera år i rad har Lundabolaget nu säkrat sitt största kundavtal hittills.

  • Camurus lyfter på rapport

    Lunds läkemedelsstjärna Camurus ökar på sista raden i dagens rapport för årets första kvartal. Samtidigt upprepar det Lundabaserade läkemedelsbolaget sina finansiella utsikter för helåret.